AD constateert groot probleem voor Koeman bij Oranje: 'Gewogen en te licht bevonden'

Tim van Sintfiet Tim van Sintfiet
05 okt. 2024, 09:12
05 okt. 2024, 09:23
Ronald Koeman, Nederlands elftal, Oranje, Nederland - Engeland
© IMAGO/Mee Met Oranje - Ronald Koeman, bondscoach van het Nederlands elftal

Maarten Wijffels zie dat de spitspositie bij het Nederlands elftal een groot vraagstuk voor Ronald Koeman is. Joshua Zirkzee en Brian Brobbey deden het beiden erg goed in de vorige interlandperiode, maar hebben het lastig bij hun club. Tot overmaat van ramp is Wout Weghorst geblesseerd en is Memphis Depay niet fit. Andere lternatieven zijn er niet.

Zirkzee begon erg goed bij Manchester United en maakte bij zijn debuut de winnende treffer tegen Fulham (1-0). Inmiddels wacht de spits al acht wedstrijden op zijn tweede goal voor de The Red Devils. "Voetballend kan de 23-jarige aanvaller prima mee bij zijn nieuwe club, maar juist in deze moeilijke tijden snakt United naar een nummer 9 die uit het niets een paar keer scoort", zo schrijft Wijffels in het Algemeen Dagblad. Ook Ajacied Brian Brobbey heeft het lastig. Hij was in tien duels pas één keer trefzeker dit seizoen.

Artikel gaat verder onder video

Wie moet er in de spits staan bij Oranje?

"Koeman had het graag anders gezien, in het verlengde van de interlands van vorige maand. Daarin probeerde de bondscoach zowel Zirkzee als Brobbey uit als nieuwe spits voor Oranje. Hun optredens tegen Bosnië en Herzegovina (Zirkzee) en Duitsland (Brobbey) gaven blijk van potentie, maar het is niet dat er nu een duidelijke nummer 1 is opgestaan", aldus Wijffels, die denkt dat de bondscoach weer de speeltijd voor de beide aanvallers gaat verdelen. "Vrijdag treft Nederland in Boedapest eerst Hongarije, wellicht is dat derde Nations Leagueduel een klusje voor Zirkzee. Drie dagen later wacht Duitsland op maandag 14 oktober in München. Net als vorige maand zou Brobbey dan weer het aanspeelpunt kunnen zijn."

Lees ook: Oranjespeler met slechts 17 speelminuten in 6 jaar wil naar WK: 'Het einddoel'

Concurrenten of alternatieven voor beide aanvallers ziet Wijffels. "Afgelopen jaar probeerde Koeman nog wel één andere spits uit. Maar Thijs Dallinga werd na zijn debuut in november 2023 tegen Gibraltar niet meer opgeroepen. Een kwestie van gewogen en te licht bevonden. Bij Jong Oranje lopen nog een paar spitsen, maar zover bekend zijn daar op korte termijn voor het ‘grote’ Oranje nog geen plannen mee." Door een blessure ontbreekt bovendien pinchhitter Weghorst. "Koeman selecteerde vrijdag een groep van 23 spelers en een vervanger in het profiel van Weghorst zit er niet bij. Het is tekenend voor de schaarste aan puntspelers voor Oranje in het algemeen", zo concludeert de journalist.

Lees ook: Arteta roept vragen op met uitspraken over Oranje-afwezigheid Jurriën Timber

In de Eredivisie loopt er volgens Wijffels geen Oranje-waardige aanvaller rond (Luuk de Jong heeft bedankt voor Oranje). Blijft over Depay. "Die is zoals bekend weer aan het voetballen. Maar aan zijn eerste optredens bij het Braziliaanse Corinthians is het gebrek aan ritme en wedstrijdfitheid af te zien. Dat is logisch. En het maakt hem nu geen serieuze optie voor Oranje. Áls Depay dat überhaupt ooit nog wordt", besluit de journalist.