Zo kunnen de Oranje Leeuwinnen zich kwalificeren voor het EK

Tim van Sintfiet Tim van Sintfiet
12 jul. 2024, 13:36
16 jul. 2024, 15:52
Andries Jonker, Oranje Leeuwinnen, Nederlands elftal
© IMAGO - Andries Jonker maakt selectie Oranje Leeuwinnen bekend

De Oranje Leeuwinnen speelden vrijdagavond om 20.45 uur tegen Italië in de EK-kwalificatie. Bij winst kwalificeerde de ploeg van bondscoach Andries Jonker zich direct voor het EK van 2025 in Zwitserland, maar de ploeg kwam niet verder dan 0-0. Daarom volgt dinsdag om 19.00 uur een herkansing tegen Noorwegen.

Wanneer gaan de Oranje Leeuwinnen naar het EK?

Momenteel staan de Oranje Leeuwinnen bovenaan in de kwalificatiegroep met acht punten uit vijf wedstrijden. Italië en Noorwegen volgen met zes punten en Finland heeft vijf punten. Nederland is bij een overwinning op Noorwegen dus zeker van het EK. Bij winst kan Nederland ook weer richting de top tien van de wereldranglijst. In juni viel de ploeg van Jonker voor het eerst sinds 2017 buiten de top tien.

Artikel gaat verder onder video

Waar en hoe laat worden de Oranje Leeuwinnen uitgezonden?

Het duel met Noorwegen begint dinsdag om 19.00 uur en is live te volgen op de NPO. Om 18.45 uur begint op NPO1 de voorbeschouwing van de wedstrijd, die in het Noorse Bergen wordt gespeeld. Aansluitend volgt de live-uitzending. In de rust wordt er overgeschakeld naar NPO 3, omdat op NPO 1 dan het achtuurjournaal is. Na afloop is er tot ongeveer 21.30 uur een nabeschouwing op NPO 3.

De ploeg kan niet beschikken over de geblesseerde keeper Daphne van Domselaar. Daarnaast is Lieke Martens definitief afgezwaaid als international. Jonker heeft daarom twee debutanten in zijn selectie opgenomen: Chanté-Mary Dompig (AC Milan) en Chimera Ripa (PSV).

Lees ook: Oranje kan EK-ticket pakken, maar Jonker zet niet alles op groepswinst

Bij de vrouwen worden alle landen ingedeeld in drie divisies: A, B en C. Divisies A en B hebben zestien landen, en Divisie C telt negentien deelnemers. De indeling is gebaseerd op de prestaties in de Nations League. Promotie- en degradatiewedstrijden in februari bepaalden de uiteindelijke samenstellingen.

Lees ook: Van der Gijp keihard voor vier Oranjespelers: ‘Die hebben maar één hersencel!’

De nummers één en twee uit de poule plaatsen zich rechtstreeks voor het Europees kampioenschap. Bij een derde of vierde plek volgen play-offs tegen landen uit lagere divisies. Landen kunnen ook promoveren én degraderen uit de divisies. De nummers vier uit divisie A degraderen bijvoorbeeld naar Divisie B, terwijl omgekeerd hetzelfde geldt voor de groepswinnaars van Divisie B.

Huidige stand EK-kwalificatie:

1. Nederland 5-8 (0)

2. Noorwegen 5-6 (+3)

3. Italië 5-6 (+1)

4. Finland 5-5 (-4)

Lees meer over:

EK 2024