25 okt. 2024, 22:32
25 okt. 2024, 22:56
Oranje Leeuwinnen boeken monsterzege op Indonesië
© IMAGO - Oranje Leeuwinnen boeken monsterzege op Indonesië

De Oranje Leeuwinnen hebben vrijdag een historische overwinning geboekt op de vrouwen van Indonesië. Beide landen stonden nog nooit tegenover elkaar en Nederland boekte tevens de grootste zege in de geschiedenis: 15-0. Jill Roord maakte twee doelpunten bij haar rentree en debutanten Nina Nijstad en Lotte Keukelaar kwamen beiden tot scoren.

Vanaf de eerste minuut was Oranje véél beter dan Indonesië. In de openingsfase kreeg Nederland meteen goede kansen via Wieke Kapitein, die voorlangs kopte, en Esmee Brugts, die net naast schoot. Via Kapitein leek Oranje vervolgens binnen vijf minuten op voorsprong te komen, maar haar voorzet plofte achter een aan de grond genagelde doelvrouw op de paal. Na tien minuten kwam Nederland dan alsnog op 1-0. Keukelaar gaf een goede voorzet en stelde Romée Leuchter in staat om te scoren.

Oranje Leeuwinnen verslaan Indonesië met 15-0

Roord kreeg de bal er even later in twee instanties niet in, en ook alleen voor de keeper kon ze de doelvrouw niet verschalken. Na een fraaie actie van Nijstad kon Roord na 21 minuten haar rentree dan eindelijk met een doelpunt opluisteren. De sterspeelster van Oranje was bijna een jaar uit de roulatie met een zware knieblessure. De middenveldster zag haar aanvoerder Sherida Spitse in de 28e minuut vanaf elf meter ook haar goal meepakken.

Nog voor het halfuur prikte Leuchter haar tweede binnen, door de doelvrouw van dichtbij te verschalken. Amper één minuut later maakte de spits haar hattrick compleet. Nog vóór rust maakte debutante Keukelaar haar eerste doelpunt in Oranje door van dichtbij raak te tikken: 6-0. Ondanks enkele goede kansen bleef het voor rust daarbij.

Tekst gaat verder onder de video.

Meteen na rust was het weer raak voor de Oranje Leeuwinnen. Op een schot van Keukelaar had keepster Raoti Masykuroh nog een antwoord, maar ze was kansloos bij de rebound van Roord. De paal en de doelvrouw stonden vervolgens een nieuwe Oranje-treffer in de weg. Op aangeven van Spitse kwam die goal er in de 55e minuut alsnog. Uit een vrije trap van de captain kopte Damaris Egurrola goed raak. Amper een minuut later schoot Keukelaar haar tweede van de avond binnen: 9-0.

Het publiek ging vervolgens 10-10-10 scanderen, maar een vrije trap van Lynn Wilms en kopbal van Roord gingen er niet in. Het was debutante Nijstad die uiteindelijk knap de tiende voor Nederland tegen de touwen kopte. Met nog een klein halfuur op de klok kwam de recorduitslag van de Oranje Leeuwinnen (12-0 en 13-1) akelig dichtbij. Zeker toen Renate Jansen de 11-0 binnenliep.

Nijstad evenaarde het record twintig minuten voor tijd: 12-0. Met haar tweede van de avond zette Jansen een nieuwe recordzege voor Nederland op het scorebord. Invaller Katja Snoeijs pikte vervolgens ook haar doelpunt mee en Jansen voltooide haar hattrick na een poeier van Jackie Groenen (lat). De Nederlandse fans scandeerden uit respect in de laatste minuten 'Indonesia' en gescoord werd er niet meer.