Oranje kan EK-ticket pakken, maar Jonker zet niet alles op groepswinst

Tim van Sintfiet Tim van Sintfiet
16 jul. 2024, 15:36
Andries Jonker, Oranje Leeuwinnen, Jackie Groenen, Esmee Brugts, Vivianne Miedema
© IMAGO - Bondscoach Andries Jonker tijdens het EK-duel met Italië met Jackie Groenen, Esmee Brugts en Vivianne Miedema

De Oranje Leeuwinnen nemen het dinsdagavond om 19.00 uur op tegen Noorwegen in de EK-kwalificatie. Bij winst of gelijkspel kwalificeert Nederland zich voor het EK van 2025 in Zwitserland. Bij een nederlaag is de ploeg afhankelijk van het resultaat bij Italië – Finland. Bondscoach Andries Jonker verwacht een lastige wedstrijd.

De vorige wedstrijd tegen Noorwegen won Nederland dankzij een vroege treffer van Lineth Beerensteyn. "We hadden een paar dagen eerder bij Italië verloren. Er lukte niet veel. Van Noorwegen hebben we toen op wilskracht gewonnen. Tanden op elkaar en vechten", aldus Jonker tegenover de NOS.

Artikel gaat verder onder video

Nederland speelt dinsdagavond tegen Noorwegen

Volgens Jonker zit zijn ploeg nu in een andere fase. "We hebben vrijdag (0-0 tegen Italië, red.) een prima tweede helft gespeeld. Dat zag er heel anders uit dan in die eerdere wedstrijden. Er zit nu meer energie in het team. We willen aansprekend voetbal spelen en dat was weer een keer gelukt. Daar zijn we blij mee." De Oranje Leeuwinnen hadden volgens aanvoerder Sherida Spits alleen moeten scoren. "Maar we voetballen wel weer beter."

Lees ook: Waar en hoe laat wordt Nederland - Noorwegen uitgezonden?

Spitse: "In de tweede helft heeft Lize Kop niets te doen gehad. Daar moeten we naartoe, want dan controleren we de wedstrijd. Dat was even weg, maar is nu weer terug. Daar ben ik heel blij mee." Desondanks denkt Jonker dat het weer een lastige wedstrijd wordt tegen de Noren, die hij beschrijft als ‘taai’, ‘fysiek sterk’ en ‘moeilijk te verslaan’. Sterspeelster Ada Hegerberg van topclub Olympique Lyonnais is er dinsdagavond niet bij, maar anders dan in het thuisduel is Caroline Graham Hansen wél van de partij. Ze won in mei voor de derde keer met Barcelona de Champions League.

Tekst gaat verder onder de foto.

Vivianne Miedema, Nederland - Italië, Nederlands elftal, Oranje Leeuwinnen
© IMAGO - Vivianne Miedema, aanvaller van de Oranje Leeuwinnen

Jonker wil zich dinsdagavond kwalificeren voor het EK, maar zet niet alles aan de kant om groepswinst af te dwingen. Een eventuele tweede plek is namelijk ook genoeg voor een EK-ticket. Daarnaast kunnen de nummers drie en vier zich via de play-offs nog plaatsen voor het Europees kampioenschap. "Er is geen enkele garantie dat je bij groepswinst een betere loting hebt. Kijk maar naar de mannen op het EK. Er ontstond heel veel paniek omdat ze derde werden in de groepsfase, maar uiteindelijk ontvouwde zich juist daardoor een prima speelschema. Dus wij willen ons vooral kwalificeren. Daar gaat het om."

Lees ook: Zo kunnen de Oranje Leeuwinnen zich kwalificeren voor het EK

Artikel gaat verder onder video

Oranje kan tegen Noorwegen nog altijd niet beschikken over keeper Daphne van Domselaar. Ze is terug naar haar club Aston Villa om te revalideren. Kop zal daardoor weer onder de lat staan. Tegen Italië, toen ze de voorkeur kreeg boven Jacintha Weimar en Daniëlle de Jong, maakte ze indruk.

Vermoedelijke opstelling Oranje:

Lize Kop; Kerstin Casparij, Sherida Spitse, Dominique Janssen, Esmee Brugts; Daniëlle van de Donk, Jackie Groenen, Wieke Kaptein; Chasity Grant, Vivianne Miedema, Lineth Beerensteyn.

Lees meer over: