Nederland plaatst zich na thriller voor halve finales van WK

Daniel Cabot Kerkdijk Daniel Cabot Kerkdijk
16 sep. 2024, 08:01
16 sep. 2024, 08:45
Nederland onder 20 staat in de halve finale van het WK 2024 in Colombia
© IMAGO - Nederland onder 20 staat in de halve finale van het WK 2024 in Colombia

Nederland onder 20 staat in de halve finale van het WK 2024 in Colombia. De ploeg van bondscoach Roos Kwakkenbos schaarde zich zondagavond lokale tijd bij de laatste vier door het gastland te elimineren. In een met bijna 40.000 toeschouwers gevuld stadion in Cali stond het na de reguliere speeltijd nog 2-2. Bij de strafschoppen hield Nederland het hoofd het koelst en was Oranje met 0-3 te sterk voor de Colombianen.

Nederland werd in de eerste twintig minuten totaal overrompeld door Colombia. Zo had Linda Caicedo, de nummer twee bij de Best FIFA Women's Player Awards, zelfs vier keer kunnen scoren. Doelman Femke Liefting hield Nederland op de been, maar kon niet voorkomen dat Colombia in minuut veertien op een verdiende voorsprong kwam. Via Bo van Egmond kwam de bal voor de voeten van Karla Torres, die haar inzet getoucheerd zag worden door Robine Lacroix: 1-0.

Artikel gaat verder onder video

Nederland onder 20 staat in halve finale van WK 2024

Via een standaardmoment kwam Oranje in de 37e minuut langszij. Na een vrije trap van Emma Frijns kopte Veerle Buurman de bal bij de tweede paal perfect terug, waarna Fleur Stoit haar tweede treffer van het toernooi maakte: 1-1. In de tweede helft kon Oranje veel meer controle uitoefenen, maar toch was het weer Colombia dat de leiding nam. Torres schoot de bal vanaf de rand van het strafschopgebied heerlijk achter Liefting: 2-1.

Oranje had moeite om kansen te creëren en zodoende leek de kwartfinale het eindstation te gaan worden, maar daar dacht Inske Weiman compleet anders over. De rechtsback, die in minuut 68 als invalster haar eerste minuten op het WK maakte, was vijf minuten voor tijd plotseling op links te vinden, passeerde vier tegenstanders en schoot het leer hoog in het dak van het doel: 2-2.

Oranje overleefde de 120 minuten voetbal plus extra tijd als een stevig collectief, omdat Colombia de beste kansen had om een strafschoppenserie te voorkomen. Nederland was vanaf elf meter ongenaakbaar. Djoeke de Ridder, Fieke Kroese en Nayomi Buikema faalden niet, terwijl Liefting twee strafschoppen keerde en een andere penalty hoog over zag gaan.

Nederland wacht halve finale tegen Japan op WK 2024

Nederland mag zich in de halve finale klaarmaken voor een strijd tegen Japan. Dat land won na verlenging met 1-0 van Spanje. Japan - Nederland wordt donderdag om 03.00 uur (Nederlandse tijd) gespeeld in Cali. De andere halve finale gaat tussen Noord-Korea en de winnaar van Verenigde Staten - Duitsland.