Miedema ondertekent brandbrief: 'Een stomp in de buik van het vrouwenvoetbal'

Tim van Sintfiet Tim van Sintfiet
21 okt. 2024, 12:48
 Vivianne Miedema, Oranje Leeuwinnen, Manchester City
© IMAGO - Vivianne Miedema maakt de overstap naar Manchester City

Vivianne Miedema heeft een brandbrief ondertekend waarin ze zich uitspreekt tegen de sponsordeal van wereldvoetbalbond FIFA met het Saudische staatsoliebedrijf Aramco. In totaal hebben ruim honderd vrouwelijke voetballers hun naam onder de brief gezet. Door de deal wordt het oliebedrijf ook sponsor van het WK voor vrouwen in 2027.

De brief is verspreid onder 24 media wereldwijd, waaronder Trouw. De ondertekenaars hebben grote bezwaren tegen de sponsordeal. Onder meer vanwege de positie van lhbti+'ers en vrouwen in Saudi-Arabië. "Maar ook de rechten van alle andere Saudische burgers worden vertrapt", zo schrijven de ondertekenaars. Volgens hun investeert de Saudische overheid miljarden in sport om 'de aandacht af te leiden van wrede mensenrechtenschendingen in het land'. "Wij willen geen onderdeel zijn van die verdoezeling."

Artikel gaat verder onder video

Vrouwen spreken zich in brandbrief uit tegen sponsordeal

Aramco mag zich dankzij de deal een officiële sponsor van het WK in 2027 in Brazilië noemen. Voor de speelsters is dat een doorn in het oog. "Stel je voor dat lhbti+-spelers, van wie velen helden in onze sport zijn, Aramco op het WK moeten promoten, het staatsoliebedrijf van een regime dat die relaties en de waarden waar zij voor staan criminaliseert." Daarnaast wijzen de ondertekenaar naar de bijdrage van het bedrijf aan klimaatverandering.

Lees ook: Van Schip gediskwalificeerd na woedeaanval: 'Beledigingen en bedreigingen'

Aramco is het bedrijf met de hoogste CO2-uitstoot ter wereld en volgens de ondertekenaars verantwoordelijk voor 'de brandende toekomst van het voetbal'. "Het voetbal over de hele wereld wordt vernietigd. Terwijl wij allemaal opdraaien voor de gevolgen, harkt Saoedi-Arabië zijn winsten binnen. Met de FIFA als cheerleader." De deal wordt daarom 'een stomp in de buik van het vrouwenvoetbal' genoemd.

Lees ook: Buitenlandse media zien slimme truc Verstappen: 'Op de baan kan hij oma beroven'

In totaal hebben 106 speelsters uit 24 verschillende landen hun naam onder de brief gezet. Naast Oranje-aanvoerder Vivianne Miedema steunen ook initiatiefnemer Tessel Middag (44 interlands) en oud-doelman Loes Geurts (125 interlands) de inhoud. De FIFA heeft kort gereageerd op de brandbrief. Volgens de wereldvoetbalbond wordt de sponsordeal met Aramco 'op waarde schat' en worden alle inkomsten in het (vrouwen)voetbal geïnvesteerd.

Miedema zou deze week eigenlijk twee interlands spelen met de Oranje Leeuwinnen, maar meldde zich maandagmorgen af bij bondscoach Andries Jonker. Volgens de KNVB is de topscorer aller tijden van de vrouwen niet fit. De 28-jarige spits miste ook al de laatste drie wedstrijden met Manchester City, omdat ze volgens coach Gareth Taylor 'lichte pijn' had. Daardoor mist ze ook de vriendschappelijke interlands tegen Indonesië en Denemarken.

Lees meer over:

Vivianne Miedema