Oranjespits wil kans pakken bij absentie Miedema: 'Ik probeer van Viev te leren'

Tim van Sintfiet Tim van Sintfiet
28 okt. 2024, 12:15
28 okt. 2024, 12:49
Katja Snoeijs, speelster van de Oranje Leeuwinnen
© IMAGO - Katja Snoeijs, speelster van de Oranje Leeuwinnen

Aanvalsters Vivianne Miedema en Lineth Beerensteyn ontbreken deze week bij de Oranje Leeuwinnen en Lieke Martens beëindigde in juni haar interlandcarrière. Katja Snoeijs wil daarom haar kans pakken. De spits van Everton scoorde vrijdag als invaller tegen Indonesië (15-0) en hoopt dinsdag wederom op speelminuten, zo vertelt ze in gesprek met Mee Met Oranje.

Voor het eerst in ruim een jaar speelde de Oranje Leeuwinnen vrijdag weer een oefenwedstrijd. "De laatste negentien wedstrijden waren allemaal 'finales'", vertelt de 28-jarige Snoeijs. "We speelden op het WK, waren actief in de Nations League en moesten ons kwalificeren voor het EK van volgend jaar in Zwitserland. Het was een intensieve periode. Nu is er, misschien onbewust, wat minder druk. Toch willen we gewoon winnen, dus we leggen onszelf die druk alsnog op", zegt de spits in een interview met Mee Met Oranje. Vrijdag lukte dat moeiteloos tegen Indonesië, maar dinsdag zal Denemarken een stuk meer tegenstand bieden.

Artikel gaat verder onder video

Katja Snoeijs wil kans pakken bij Oranje Leeuwinnen

Snoeijs maakte op 8 november 2019 haar debuut voor het Nederlands elftal tijdens de EK-kwalificatiewedstrijd tegen Turkije (0-8 winst). Een jaar later beleefde ze haar beste periode in Oranje tijdens dezelfde kwalificatiereeks. Ze scoorde bij haar basisdebuut tegen Estland (7-0) en was tweemaal trefzeker tegen Kosovo (6-0 en 0-6). Inmiddels staat de teller op 33 interlands, maar het scoren gaat haar minder gemakkelijk af. Ook bij Everton heeft de spits dit seizoen het net nog niet getroffen in de competitie. "Als spits speelt dat onbewust toch in je hoofd. Ik praat er met anderen over, maar je bent soms ook afhankelijk van je team. We hebben een lastige seizoensstart, dus het is fijn om even uit die omgeving te zijn en me hier op andere dingen te focussen. Met nieuwe energie hoop ik straks weer terug te keren", vertelt ze.

Lees ook: Waar en hoe laat wordt Nederland - Denemarken uitgezonden?

"Ik probeer te voorkomen dat ik me in mijn hoofd teveel focus op doelpunten maken. Het klinkt misschien gek, maar je hebt daar niet altijd invloed op. Ik moet me gewoon concentreren op mijn loopacties, de juiste momenten kiezen en zorgen dat ik op de goede plek sta", zegt Snoeijs. Volgens haar komen de doelpunten dan vanzelf. "Als je er te veel mee bezig bent, lukt het juist niet." Tegen Indonesië kwam de spits aan het begin van de tweede helft in het veld en scoorde ze van dichtbij. Bij Oranje staat de aanvalster meestal in de schaduw van Miedema, maar die is niet volledig fit en ontbreekt. "Ik ben realistisch en accepteer de concurrentie die er is. Als je goed presteert bij je club, is het soms frustrerend dat je dat hier niet altijd kunt laten zien. Maar ik geniet ook van de goede speelsters om me heen en probeer van hen te leren."

Lees ook: FIA komt met verklaring over driedubbele straf Max Verstappen in Mexico

Tijdens de trainingen let ze bijvoorbeeld op de koelheid van Miedema voor het doel. "Zij behoudt altijd haar overzicht in de ruimte. Soms kapt ze de bal één extra keer, waardoor ze in een nog betere positie komt. Dat is een waardevolle kwaliteit van Viev." Door haar ervaring kan Snoeijs tegenwoordig beter relativeren als ze op de bank zit. "Daarnaast heb ik geleerd om voor mezelf op te komen en initiatief te tonen. Je moet niet afwachtend zijn, maar proactief handelen.” Met het vertrek van Martens is er een hoop ervaring verloren gegaan in de voorhoede. "In bepaalde wedstrijden zijn er echter specifieke kwaliteiten nodig. Hopelijk krijg ik meer speelminuten."

Katja Snoeijs, speelster van de Oranje Leeuwinnen
© IMAGO - Katja Snoeijs, speelster van de Oranje Leeuwinnen