Emotionele Spitse trots op Oranje ‘Als je ziet wat wij allemaal hebben meegemaakt…’

Tim van Sintfiet Tim van Sintfiet
17 jul. 2024, 07:26
20 jul. 2024, 10:44
Sherida Spitse, Oranje Leeuwinnen, Nederlands elftal
© NOS - Sherida Spitse emotioneel na EK-plaatsing

Sherida Spitse hield het dinsdagavond niet droog voor de camera’s van de NOS. De Oranje Leeuwinnen kwalificeerde zich door een 1-1 gelijkspel tegen Noorwegen voor het EK van 2025 in Zwitserland. De aanvoerder van het Nederlands elftal is trots op het team.

"Ik denk dat we dit gelijkspel hebben behaald door strijd te leveren en hard te werken", zei Spitse. "Zij scoren uit een corner, dat was zuur, maar we hebben niet opgegeven. We zijn blijven geloven in elkaar." Uiteindelijk maakte Vivianne Miedema tien minuten voor tijd de gelijkmaker. Voor de Oranjespits, die lang met een zware knieblessure kampte, was het haar eerste treffer in Oranje in bijna twee jaar tijd. "Zij heeft hier keihard voor gewerkt", aldus een emotionele Spitse.

Artikel gaat verder onder video

Oranje Leeuwinnen gaan naar het EK in Zwitserland

“Ik weet hoe zwaar het is om van zoiets terug te komen. En ik weet hoe hard Vivianne hiervoor gewerkt heeft. Meerdere mensen maken dit mee, of hebben dit meegemaakt. Het is niet makkelijk om dan weer op topniveau te komen.” Nederland eindigt door het gelijkspel als tweede in de kwalificatiegroep, maar dat is niet iets waar Spitse om maalt. "Misschien moeten we daar gewoon tevreden mee zijn. Natuurlijk willen we eerste worden, maar als je ziet wat wij allemaal hebben meegemaakt..."

Lees ook: Dit bedrag krijgen Nederlandse sporters als ze een medaille winnen op de Spelen

Oranje moest de laatste maanden meerdere grote tegenslagen verwerken. Naast Miedema raakten ook Jill Roord en Victoria Pelova zwaar geblesseerd. "Zoals ik zeg: 'het is niet makkelijk geweest'. Maar het wordt wel even verwacht van ons. En dat is normaal, want we zijn het Nederlands elftal en doen mee bij de top. Maar als je zoveel mensen mist, lever je wel kwaliteit in. We zijn mensen, geen robots. Des te mooier is het dat Vivianne hem maakt. We hebben keihard geknokt voor de mensen hier en de mensen thuis." Het EK van 2025 in Zwitserland wordt van 2 tot en met en 27 juli gehouden. Bazel, Bern, Genève, Zürich, St. Gallen, Luzern, Sion en Thun zijn de speelsteden.

Lees meer over: