Woerts ergert zich kapot aan Oranje-internationals: 'Hypocriet, allemaal voor de bühne'

Tim van Sintfiet Tim van Sintfiet
23 okt. 2024, 12:06
24 okt. 2024, 11:49
Chris Woerts ergert zich aan Vivianne Miedema, Tessel Middag en Loes Geurts
© Talpa - Chris Woerts ergert zich aan Vivianne Miedema, Tessel Middag en Loes Geurts

Chris Woerts heeft zich 'ontzettend geërgerd' aan de 106 vrouwelijke voetbalsters die een brandbrief naar de FIFA hebben gestuurd. In de brief spreekt men zich uit die de wereldvoetbalbond heeft gesloten met het Saudische staatsoliebedrijf Aramco. Oranjespeelster Vivianne Miedema en oud-internationals Loes Geurts en Tessel Middag hebben de brief ondertekend.

In de brief wijzen de ondertekenaars op de positie van lhbti+'ers en vrouwen en de algehele mensenrechtensituatie in Saudi-Arabië. Dat de wereldvoetbalbond met zo'n land in zee gaat, is de vrouwen tegen het zere been. Volgens de voetbalster investeert de Saudische overheid miljarden in sport om 'de aandacht af te leiden van wrede mensenrechtenschendingen in het land'. "Wij willen geen onderdeel zijn van die verdoezeling", zo schrijft men. Door de deal mag Aramco zich een officiële sponsor van het WK voor vrouwen in 2027 (Brazilië) noemen.

Chris Woerts haalt uit naar Vivianne Miedema

In de online rubriek In de Wandelgangen van Vandaag Inside brengt Woerts de brief ter sprake. "Ik heb me ontzettend geërgerd aan die Miedema en die 106 speelsters. Dan denk ik: Joh, dat is allemaal voor de bühne. Die vrouwen hebben plotseling ook een mening." Presentator Wilfred Genee onderbreekt Woerst vervolgens om hem op het seksistische karakter van die laatste opmerking te wijzen.

Lees ook: Marco van Basten geniet van Jong Oranje-speler: 'Rots in de branding'

Volgens Woerts bedoelt hij het niet seksistisch. "Maar zij hebben zich er niet in verdiept, ík heb me erin verdiept. Die brief is puur voor de bühne. Zij (Miedema, red.) werkt voor een organisatie, zij moet het intern bespreekbaar maken bij Manchester City. Want Abu Dhabi is óók geen democratie. Maar dan hebben ze een mening over iets wat in Saudi-Arabië gebeurt? Los eerst je eigen problemen op, ik vind het hypocriet", besluit hij.

Tekst gaat verder onder de video.

Aramco is dankzij de deal een officiële sponsor van het wereldkampioenschap van 2027 in Brazilië. Voor de speelsters is dat een doorn in het oog. "Stel je voor dat lhbti+-spelers, van wie velen helden in onze sport zijn, Aramco op het WK moeten promoten, het staatsoliebedrijf van een regime dat die relaties en de waarden waar zij voor staan criminaliseert."

Lees meer over:

Vivianne Miedema Sportnieuws