Oranje Leeuwinnen kopiëren werkwijze Koeman: 'Ik ben de broer van Sinterklaas niet'

Tim van Sintfiet Tim van Sintfiet
22 okt. 2024, 16:45
22 okt. 2024, 16:45
Andries Jonker geïnspireerd door Ronald Koeman
© IMAGO - Andries Jonker geïnspireerd door Ronald Koeman

Andries Jonker heeft bewust voor een zwakkere tegenstander gekozen in de komende oefenperiode. Op die manier hoopt de bondscoach van de Oranje Leeuwinnen dat zijn ploeg vertrouwen opbouwt. Vrijdag speelt Nederland in Doetinchem tegen Indonesië en dinsdag gaat Oranje op bezoek bij Denemarken.

De Nederlandse vrouwen hebben een pittige periode achter de rug en voor het eerst in ruim een jaar (!) speelt Oranje weer een vriendschappelijke wedstrijd. "De afgelopen negentien interlands stond er altijd iets op het spel. Dat waren duels op het WK, in de Nations League of in de EK-kwalificatie. De druk stond er vol op. Natuurlijk willen we nu ook winnen, maar wel in een andere context", vertelde Jonker tijdens een persconferentie van de Oranje Leeuwinnen.

Artikel gaat verder onder video

De Oranje Leeuwinnen spelen vier oefenwedstrijden

Vrijdag treft Nederland Indonesië, de nummer 104 van de wereldranglijst. Van Jonker is dat een bewuste keuze geweest en de bondscoach werd geïnspireerd door Ronald Koeman. "In de voorbereiding op het EK speelden de mannen tegen IJsland en Canada. Dat waren toen de nummer 50 en 75 op de wereldranglijst. Na twee keer een 4-0-overwinning ontstond een hosanna-stemming bij de media en het publiek. De staf kreeg ook vertrouwen, net als de spelers."

Lees ook: De Boer en Van Basten clashen hard over Oranjespeler: ‘Echt grote onzin!'

Datzelfde effect hoopt Jonker ook te creëren bij zijn ploeg. "Niemand had het erover dat die resultaten werden geboekt tegen de nummer 50 en 75 van de wereld. Dus ik dacht: dat ga ik ook doen. Alleen zijn de tegenstanders tegen wie we zouden kunnen spelen niet beschikbaar vanwege duels in de EK-kwalificatie. Dus we zijn blij dat Indonesië wil komen voetballen." Na de 'makkelijke' wedstrijd volgen er oefenduels met Denemarken (nummer 12 van de wereld), China (18) en lijstaanvoerder Verenigde Staten (1). "De route van het mannenteam kunnen wij helaas niet bewandelen, maar elk nadeel heeft zijn voordeel. Als die jonge meiden het goed doen en het team doet het goed tegen zulke sterke landen, dan maken we wel stappen."

Lees ook: Miedema ondertekent brandbrief: 'Een stomp in de buik van het vrouwenvoetbal'

In zijn selectie voor het tweeluik riep Jonker drie nieuwe namen op: Femke Liefting, Danique Noordman en Lotte Keukelaar. Vanzelfsprekend hoopt het duo op het debuut, maar Jonker neemt ook de oefeninterlands bloedserieus. "Je moet een selectie afdwingen. Ik deel geen cadeautjes uit. Ik ben niet de broer van Sinterklaas. Deze meiden kunnen nu ruiken aan wat hier van ze gevraagd wordt." Tegen de Verenigde Staten (3 december) zullen sowieso de beste elf speelsters starten. "Dat is een prestigeduel. Dan zullen echt de besten op het veld moeten staan. Maar als een van de jongeren laat zien dat ze de beste is, dan zal ze ongetwijfeld in de basis staan."

Lees meer over:

Ronald Koeman Andries Jonker