Puck Pieterse neemt met indrukwekkende race revanche op mislukte Spelen

Tim van Sintfiet Tim van Sintfiet
01 sep. 2024, 11:37
02 sep. 2024, 23:09
Puck Pieterse, mountainbiken, goud, Anne Terpstra, WK,
© IMAGO - Puck Pieterse heeft de wereldtitel mountainbiken veroverd

Puck Pieterse heeft de wereldtitel in het mountainbiken gewonnen. De renster finishte bijna een minuut voor de nummer twee, landgenote Anne Terpstra. Vrijdag werd Pieterse ook al vierde op de korte race. Op de Olympische Spelen eindigde ze eerder deze zomer na een lekke band als vierde.

Pieterse startte erg goed en lag na een ronde al negen seconden voor op de Zuid-Afrikaanse Candice Lill. Die wist samen met Pauline Ferrand-Prévot, de wereldkampioen van de afgelopen twee jaar én de olympisch kampioen, wel nog terug te keren. Ferrand-Prévot stortte echter in en Lill kon het hoge tempo van Pieterse niet aan. Na een valpartij was het gat tussen de twee definitief gemaakt. In de achtergrond wist Terpstra naar voren te rijden en zij eindigde als tweede op 59 seconden van de wereldkampioen.

Puck Pieterse kroont zich tot wereldkampioen mountainbiken

De strijd om de wereldtitel in Andorra zou eigenlijk om 13.30 uur starten, maar vanwege verwacht noodweer in de Pyreneeën werd de begintijd naar voren gehaald (10.15 uur). De race werd ook met een rondje ingekort en de beloften reden op hetzelfde moment hun wedstrijd. Pieterse is de eerste Nederlandse vrouw met een wereldtitel op dit onderdeel.

Lees ook: Rogier Dorsman kan olympisch goud niet prolongeren, maar pakt wel nieuwe medaille

De 22-jarige Pieterse werd al tweemaal Europees kampioen en won ook enkele Wereldbekerwedstrijden. Op de Olympische Spelen in Parijs lag ze op medaillekoers, maar door een lekke band eindigde de mountainbikester slechts als vierde. Eerder deze zomer reed Pieterse ook al de Tour de France Femmes. In de Ronde van Frankrijk voor vrouwen wist ze één etappe te winnen en eindigde ze als elfde in het algemeen klassement. Daarmee legde ze ook beslag op de witte jongerentrui.

Lees meer over:

Puck Pieterse Netherlands