Pieterse loopt eerste medaille voor Nederland in Parijs mis na lekke band

Tim van Sintfiet Tim van Sintfiet
28 jul. 2024, 15:10
30 jul. 2024, 10:27
Puck Pieterse, Olympische Spelen, Parijs 2024, mountainbiken
© NOS - Puck Pieterse loopt medaille mis door lekke band

Puck Pieterse lag op medaillekoers, maar door een lekke band eindigde de Nederlandse mountainbiker slechts als vierde. Het goud ging naar de ongenaakbare Pauline Ferrand-Prévot uit Frankrijk. Anne Terpstra eindigde enkele plekken achter Pieterse als negende.

De pas 22-jarige Pieterse maakte haar debuut op de Olympische Spelen. De renster werd al tweemaal Europees kampioen en won ook enkele Wereldbekerwedstrijden. Vanuit de start was Pieterse goed weg en voegde ze zich snel bij de kop van de wedstrijd. Ferrand-Prévot, de grote titelfavoriet die won vier van de laatste vijf WK’s heeft gewonnen, demarreerde niet veel later uit die groep.

Artikel gaat verder onder video

Puck Pieterse loopt eerste medaille voor TeamNL mis

Pieterse ging samen met de Franse Loana Lecomte in de achtervolging, maar Ferrand-Prévot, de vriendin van Dylan van Baarle, pakte al snel een halve minuut voorsprong en de Nederlandse ging dan ook alleen op jacht naar de koploper. Ze ontdeed zich van Locompte, die even later zwaar ten val kwam, en leek even dichter bij Ferrand-Prévot te komen. Die versnelde echter nogmaals en liep steeds verder uit.

Lees ook: Italiaanse beachvolleyballers reageren furieus na vragen over Van de Velde

De tweede plek van Pieterse leek niet meer in gevaar te kunnen komen. De nummer zes van de Ronde van Vlaanderen voor vrouwen reed solide op de tweede plek, totdat de concurrentie anderhalve ronde voor het einde plots heel dichtbij kwam. Ze had een lekke achterband en die moest bij de verzorgingspost vervangen worden.

Pieterse zag de concurrentie haar inhalen en stond lange tijd stil totdat ze een nieuwe band had. De renster ging vervolgens nog in de achtervolging, maar strandde op de vierde plaats. Twintig seconden achter het brons. Terpstra, in Tokio nog vijfde tijdens de Spelen, reed lange tijd rond de tiende plek en knokte zich uiteindelijk naar een negende stek.