Topfavoriet Van Lieshout al na één duel uitgeschakeld in olympisch judotoernooi

Daniel Cabot Kerkdijk Daniel Cabot Kerkdijk
30 jul. 2024, 12:06
31 jul. 2024, 22:05
Joanne van Lieshout wordt uitgeschakeld op de Olympische Spelen
© IMAGO - Joanne van Lieshout wordt uitgeschakeld op de Olympische Spelen

Judoka Joanne van Lieshout, wereldkampioene in de klasse tot 63 kilogram, is reeds uitgeschakeld op de Olympische Spelen in Parijs. De Zuid-Koreaanse Jisu Kim, de nummer zestien van de wereld, bezorgde de Nederlandse medaillefavoriet in de Champ-de-Mars Arena een nederlaag. De wedstrijd ging tot de laatste minuut redelijk gelijk op.

Kim kreeg in het begin een straf vanwege passiviteit en dus had Van Lieshout een licht voordeel. Van Lieshout en Kim kregen daarna beiden een straf voor afhouden. De Zuid-Koreaanse moest daardoor echt wat laten zien. Bij drie straffen volgt diskwalificatie.

Artikel gaat verder onder video

Judoka Van Lieshout laat zich verrassen op Olympische Spelen

Van Lieshout stond daarna ook op scherp, waarna ze vervolgens, twaalf tellen voor het einde even niet oplette, en ineens op haar zij lag. Een schouderworp die Kim een Waza-ari-score opleverde. Die klap kwam Van Lieshout niet meer te boven, waardoor haar olympische droom uiteenspatte.

"Ik ben in shock", zei commentator Henk Grol. “Dit is niet te geloven.” In de eerste ronde had Van Lieshout een bye. Kim had er al een partij opzitten. In de eerste ronde bleek ze te sterk voor Barbara Timo uit Portugal.

Lees meer over:

Olympische Zomerspelen 2024