Jong Oranje-speler verrast door lange absentie: 'Is het echt zó lang geleden?'

Tim van Sintfiet Tim van Sintfiet
11 okt. 2024, 09:15
11 okt. 2024, 10:46
Rav van den Berg, speler van Jong Oranje
© IMAGO - Rav van den Berg, speler van Jong Oranje

Rav van den Berg is na bijna één jaar terug bij Jong Oranje. De verdediger van Middlesbrough speelde in november vorig jaar voor het laatst in de formatie van bondscoach Michael Reiziger. De ex-speler van PEC Zwolle heeft deze week bij het talententeam van Nederland een helder doel voor ogen, zo vertelt hij tijdens het trainingskamp van Jong Oranje in Zeist tegenover Mee Met Oranje.

In de EK-kwalificatiewedstrijd tegen Jong Zweden (4-2 winst) speelde Van den Berg, de jongere broer van Sepp van den Berg, vorige winter voor het laatst voor Jong Oranje. "Zat ik er in maart niet bij?", vraagt de twintigjarige verdediger zich verrast af in gesprek met Mee Met Oranje. "Nee, je hebt gelijk. Is het al echt zó lang geleden? Dan is het maar goed dat ik er weer bij ben", vervolgt de rechtspoot. Door een blessure miste hij enkele wedstrijden met het talententeam van Nederland, maar waarom de tweevoudig jeugdinternational de overige duels niet speelde, weet hij eigenlijk niet meer. "Dat is verleden tijd. Ik richt me liever op de toekomst", vertelt hij.

Artikel gaat verder onder video

Rav van den Berg is na één jaar terug bij Jong Oranje

In eerste instantie zat Van den Berg niet in de voorselectie voor de komende twee duels van Jong Oranje. Donderdag speelde de ploeg een vriendschappelijke wedstrijd tegen Mexico, die met 1-0 werd gewonnen, en maandag staat Zweden op het programma in de laatste wedstrijd van de EK-kwalificatiecyclus. Toch verscheen de naam van de verdediger op de definitieve lijst van Reiziger. "Ik had de afgelopen tijd last van een scheurtje in mijn kuit, waardoor ik een tijdje uit de roulatie was", aldus de jeugdinternational.

Lees ook: Vermoedelijke opstelling Oranje tegen Hongarije: Koeman wijzigt vier keer

Van den Berg: "Voor de bekendmaking van de eerste selectie was ik weer fit, maar nog niet helemaal topfit. Daardoor ontstond wat onduidelijkheid met de bondscoach. Dat was mijn eigen fout; ik had beter moeten communiceren en dat heb ik nu geleerd. Ik heb verder een goede band met de bondscoach." Volgens de Zwollenaar is Reiziger een echte peoplemanager en dankzij zijn verleden bij onder meer Ajax en Barcelona begrijpt hij goed hoe de voetbalwereld werkt.

Lees ook: Waar en hoe laat wordt Nederland - Hongarije uitgezonden?

Van den Berg, die dit seizoen vijf competitiewedstrijden voor Middlesbrough speelde, is blij om weer even in Nederland te zijn. "Het is fijn om met leeftijdsgenoten te zijn. Ik ben even uit mijn bubbel en heb hier veel raakvlakken met de anderen." Ruim één jaar geleden debuteerde hij voor Jong Oranje in de eerste EK-kwalificatiewedstrijd tegen Moldavië (3-0 winst). In het begin was het even wennen voor de verdediger. "Ik heb nooit in de jeugdopleiding van bijvoorbeeld Ajax gezeten, dus veel jongens kende ik nog niet. Daarnaast is de speelstijl hier technischer dan in Engeland." Hoewel hij dat één van de sterke punten van het team vindt, zorgt het tijdens de trainingen voor een korte aanpassingsperiode. "Je hebt even een momentje nodig om weer scherp te worden, maar dat gevoel is zo terug. Uiteindelijk ben ik die speelstijl nog gewend van mijn tijd in Nederland."

Lees ook: Oud-internationals buigen zich over spitspositie Oranje: 'Hij scoort vanuit elke hoek'

Bij Middlesbrough speelde Van den Berg in het begin eens als linksback en hij werd door trainer en Manchester United-legende Michael Carrick ook als rechtsback gebruikt. Bij Jong Oranje is de concurrentie ook groot, met onder anderen Ajacied Devyne Rensch als rechtsback en PSV’er Ryan Flamingo als rechter centrale verdediger. Toch richt hij zich niet specifiek op de posities aan de linkerkant. "Ik wil gewoon zoveel mogelijk spelen. Ik heb een tijdje aan de kant gestaan en hoop hier de komende week vooral wedstrijdritme op te doen en uiteindelijk hoop ik ooit de stap naar het Nederlands elftal te zetten.”

Rav van den Berg, speler van Jong Oranje
© IMAGO - Rav van den Berg, speler van Jong Oranje