Oranjespeler wil grote broer achterna: 'Dat zou geweldig zijn'

Tim van Sintfiet Tim van Sintfiet
14 okt. 2024, 10:00
14 okt. 2024, 10:58
Rav van den Berg, speler van Jong Oranje
© IMAGO - Rav van den Berg, speler van Jong Oranje

Net toen Rav van den Berg voor het eerst werd opgeroepen voor Jong Oranje vertrok zijn oudere broer Sepp, die afgelopen zomer veelvuldig in verband werd gebracht met PSV, uit het talententeam van Nederland. Eerder maakten de broers bij PEC Zwolle een vergelijkbare situatie mee. Ze hopen dan ook ooit nog samen op het veld te staan, zo vertelt de jongste Van den Berg tegenover Mee Met Oranje.

De broers Van den Berg bellen dagelijks met elkaar. Toen Rav de overstap naar Middlesbrough maakte, vroeg hij Sepp om advies. Laatstgenoemde deed afgelopen zomer hetzelfde. Hij vertrok uiteindelijk voor bijna dertig miljoen euro naar Brentford. "We zitten allebei in de voetballerij en hij vroeg mij: 'Wat zou jij doen?'. Ik wilde niet dat mijn woorden zijn keuze zouden beïnvloeden, maar hij wilde vooral mijn mening horen", vertelt Rav, die na bijna een jaar weer terug is in de selectie van Jong Oranje, in gesprek met Mee Met Oranje. Vervolgens deelde de verdediger zijn visie met zijn oudere broer, die onder andere belangstelling genoot van PSV, Feyenoord en Bayer Leverkusen.

Artikel gaat verder onder video

Rav van den Berg wil samen met broer Sepp in Oranje spelen

Enkele clubs vielen af door het hoge prijskaartje dat Liverpool voor Sepp van den Berg hanteerde. "Ik zei tegen hem dat speeltijd het belangrijkste was en hij dacht daar hetzelfde over. Brentford is weliswaar een Premier League-club, maar ik zei: 'Je bent goed genoeg daarvoor'." Volgens Rav wist Brentford-trainer Thomas Frank de achtvoudig international van Jong Oranje uiteindelijk te overtuigen in een persoonlijk gesprek. "Clubs beloven je veel, maar Sepp merkte en voelde echt het vertrouwen. De coach komt zijn woorden ook na, want mijn broer speelt alles. Tot nu toe is het een geweldige stap", klinkt het trots.

Lees ook: Waar en hoe laat wordt Duitsland - Nederland uitgezonden?

Rav kijkt graag naar het spel van zijn oudere broer. "Als ik zelf geen wedstrijd heb, zit ik voor de televisie óf ga ik naar Brentford. Maar absoluut niet met de auto, dat is niet te doen in Londen", lacht hij. De broers zijn er altijd voor elkaar en steunen de ander na mindere momenten op het voetbalveld. Ze praten echter ook veel over de 'gewone dingen' in het leven. "Dan zorgen we ervoor dat we weer met beide benen op de grond komen", vertelt de verdediger van Middlesbrough.

Lees ook: Opstelling Nederland tegen Duitsland: Ronald Koeman hakt knopen door

Rav probeert ook veel van zijn oudere broer te leren, zoals zijn atletische vermogen. "Hij is snel, zorgt goed voor zijn lichaam en heeft veel discipline", vertelt de jongste van de twee. "Dat is misschien wel het moeilijkste aan voetbal. Als je op zaterdag een wedstrijd hebt, zijn er de dagen ervoor veel afleidingen, maar je móét je focussen.” De mandekker probeert die kwaliteit van de Brentford-verdediger over te nemen, want samen hebben ze één droom. "Ik wil ooit, net zoals mijn broer, een mooie stap maken en we dromen ervan om ooit hoop samen in Oranje te spelen. Een scenario zoals bij de broers Timber zou geweldig zijn. En Sepp heeft daar sowieso de kwaliteiten voor."

Sepp van den Berg in actie voor Jong Oranje
© IMAGO - Sepp van den Berg in actie voor Jong Oranje