Oranje-verdediger en Ajax-target leert van Van Dijk: 'Ik was soms te lief'

Tim van Sintfiet Tim van Sintfiet
18 okt. 2024, 09:20
18 okt. 2024, 10:24
Rav van den Berg, speler van Jong Oranje
© IMAGO - Rav van den Berg, speler van Jong Oranje

Jong Oranje-speler Rav van den Berg vertrok vorig jaar van PEC Zwolle naar Middlesbrough. Voor velen kwam die keuze als een verrassing, maar de verdediger heeft geen moment spijt gehad van zijn beslissing, zo vertelt hij in gesprek met Mee Met Oranje. Tot nu toe speelde hij 44 officiële wedstrijden in Engeland en afgelopen seizoen werd hij uitgeroepen tot Talent van het Jaar én Speler van het Jaar bij de club. Bij Jong Oranje scoorde hij deze week zijn eerste doelpunt voor de ploeg van bondscoach Michael Reiziger.

"Ik had vorig jaar best veel opties", vertelt Van den Berg tegenover Mee Met Oranje. De verdediger werd de laatste jaren in verband gebracht met onder meer Ajax, AS Roma en Brentford, de huidige club van zijn oudere broer Rav. "Ik vroeg mijn broer vorig jaar ook om advies. Hij wilde niet dat zijn uitleg mijn keuze zou beïnvloeden, maar zijn advies was wel duidelijk: 'Spelen, spelen, spelen'. Hij is zelf veel uitgeleend geweest, heeft daardoor veel speeltijd gekregen en zichzelf verder kunnen ontwikkelen." Bij Middlesbrough kon de rechtspoot rekenen op veel speeltijd en dat gaf uiteindelijk de doorslag.

Artikel gaat verder onder video

Rav van den Berg is onder de indruk van Virgil van Dijk

Onder hoofdtrainer en Manchester United-icoon Michael Carrick heeft Van den Berg grote stappen gezet. "Ik heb een goede band met de trainer. Hij is zelf oud-voetballer en begrijpt de spelers daardoor heel goed, vind ik. Onze assistent-trainer Jonathan Woodgate was ook een uitstekende voetballer en speelde bij Real Madrid. Hij heeft een mooie carrière als verdediger gehad en helpt me daar enorm mee. Carrick is daarentegen meer betrokken bij het voetballende aspect." In Engeland krijgt de rechtspoot dus het beste van beide werelden en daardoor werd hij bij Middlesbrough naar eigen zeggen 'een echte man op het veld'. "Ik was soms iets te lief, maar dan krijg je al snel een elleboog van de spits."

Lees ook: Speler met 0 interlands moet niet naar Messi kijken: 'Dan komt kans in Oranje'

Van den Berg begon vorig jaar op de bank, maar veroverde snel een basisplek. Eerst als rechtsback, maar niet veel later op zijn favoriete positie in het hart van de verdediging. "Ik speelde ook één wedstrijd als linksback. In het begin ben je blij met elke minuut en je ziet dat hard werken uiteindelijk wordt beloond", zegt hij dankbaar. Inmiddels heeft hij 44 officiële duels gespeeld voor de club in de Championship (het tweede niveau van Engeland). Hij is geliefd bij de supporters en werd vorig jaar uitgeroepen tot Talent van het Jaar én Speler van het Jaar. "Volgens mij was ik de eerste speler die dat in zijn eerste seizoen lukte. Dat was een enorme eer."

Lees ook: Eredivisie-uitblinker jaagt op belletje Koeman: 'Ik moet het niveau weer halen'

Het mooiste moment van het afgelopen seizoen voor Van den Berg was de thuiswinst op Chelsea in de halve finale van de League Cup (1-0). De verdediger had Raheem Sterling in zijn broekzak en een finaleplek leek binnen handbereik. In de returnwedstrijd op Stamford Bridge ging het echter mis (6-1 verlies). In de komende jaren hoopt de rechtspoot een stap hogerop te maken. Om dat te bereiken, kijkt hij onder andere naar Oranjespeler Virgil van Dijk. "Het lijkt heel makkelijk wat hij doet, maar als je zelf speelt, besef je pas hoe moeilijk zijn speelstijl is. Hij heeft een nonchalante uitstraling en is heel sterk aan de bal. Dat zijn allemaal complimenten."

Eerder sprak Mee Met Oranje ook al met Van den Berg over zijn terugkeer bij Jong Oranje en over de band met zijn broer Sepp.

Rav van den Berg, speler van Jong Oranje
© IMAGO - Rav van den Berg, speler van Jong Oranje