Jong Oranje dendert verder door kwalificatiecyclus en kan EK ruiken

Tim van Sintfiet Tim van Sintfiet
06 sep. 2024, 06:30
06 sep. 2024, 10:11
Nederland - Noord-Macedonië, Jong Oranje, Noah Ohio, Million Manhoef, Youri Regeer, Michael Reiziger
© IMAGO - Million Manhoef viert zijn treffer bij Jong Oranje

Jong Oranje heeft donderdagavond uitstekende zaken gedaan met het oog op kwalificatie voor het EK van volgend jaar in Slowakije. De formatie van bondscoach Michael Reiziger was in Almere met ruime cijfers te sterk voor de leeftijdgenoten van Noord-Macedonië: 5-0. Daardoor kan Jong Oranje maandag tegen Jong Georgië EK-deelname veiligstellen.

Reiziger gunde Antoni Milambo en doelman Rome-Jayden Owusu-Oduro hun eerste basisplaats. Met de twee debutanten schoot Jong Oranje uit de startblokken tegen Noord-Macedonië en in de tweede minuut opende Youri Regeer de score: 1-0. Na een fraaie pass van Noah Ohio schoot hij in de verre hoek raak. Ohio was de grote uitblinker en na zijn assist verdubbelde hij halverwege de eerste de score helft. Na geblunder van de doelman kon de spits juichen: 2-0. Daarmee beleefde Nederland een moeiteloze eerste helft. Enige smet was het uitvallen van Finn van Breemen, die zich al na 28 minuten moest laten vervangen. Youri Baas kwam voor hem in de plaats.

Jong Oranje wint van Jong Noord-Macedonië

Bij bij aanvang van de tweede helft verving Anass Salah-Eddine de eveneens niet geheel fitte Dirk Proper. Ondanks de wijzigingen bleef Jong Oranje goed voetballen. Million Manhoef maakte er 3-0 én 4-0 van. Tot slot schoot Regeer met zijn tweede de 5-0 tegen de touwen. Nederland had er in de slotfase nog een paar kunnen maken. Emanuel Emegha viel in en ging op zoek naar een treffer. Die had hij kunnen maken op aangeven van Salah-Eddine, maar de aanvaller kwam net niet bij de bal. Ook Ian Maatsen, afgevallen uit de voorselectie van het 'grote' Oranje, kon scoren. Ook zijn inzet werd echter gepakt.

Lees ook: Keiharde woorden van Bergwijn richting Oranjebondscoach Koeman

Regeer kreeg ook nog enkele mogelijkheden op zijn derde van de avond, maar een hattrick bleef uit. Dankzij de 5-0 overwinning blijft Jong Oranje foutloos en komt het op 27 punten uit negen wedstrijden. Reiziger en zijn manschappen hebben maandag tegen Jong Georgië aan één punt voldoende om kwalificatie voor het EK van volgend jaar in Slowakije veilig te stellen.