Avonturier van 21 jaar droomt groot: ‘Oranje een kwestie van tijd’

Daniel Cabot Kerkdijk Daniel Cabot Kerkdijk
10 okt. 2024, 07:23
10 okt. 2024, 09:16
Emmanuel Emegha droomt na Jong Oranje van het grote Oranje.
© IMAGO/Mee Met Oranje - Emmanuel Emegha droomt na Jong Oranje van het grote Oranje.

Emmanuel Emegha hoopt op een mooie club in de Premier League en zijn debuut in het Nederlands elftal. De spits van RC Strasbourg en Jong Oranje is pas 21 jaar, maar speelde al in vier landen: Nederland, België, Oostenrijk en nu Frankrijk. Emegha weet dat zijn loopbaan er één buiten de comfort zone is, maar hij droomt groot. “Als ik goed in de gaten word gehouden en mijn ding blijf doen, hoop ik dat Oranje een kwestie van tijd is.”

Emegha werd opgeleid door Sparta Rotterdam, maar kort na zijn doorbraak in de hoofdmacht werd de spits verkocht aan Royal Antwerp FC. Een half jaar later sloeg Sturm Graz alweer toe en in Oostenrijk groeide Emegha uit tot een belangrijke kracht in het elftal. Dat leidde in de zomer van 2013 tot een transfer van vijftien miljoen euro naar Strasbourg. Daar ging een goed gesprek met een voormalig topvoetballer aan vooraf: Patrick Vieira.

Artikel gaat verder onder video

Emmanuel Emegha droomt van het Nederlands elftal

Vieira was enkele weken eerder aangesteld als trainer van de Franse club. De legende van Arsenal stond uiteindelijk alleen vorig seizoen voor de selectie. “Ik voelde zijn aura toen hij binnenkwam”, vertelt Emegha donderdag aan het Algemeen Dagblad. “Naast persoonlijkheid had hij ook een heel goed plan om mij verder te ontwikkelen. Hij haalde me ook als eerste spits. Ik zei daarna direct: ‘Dit wil ik’.”

Lees ook: Oud-internationals buigen zich over spitspositie Oranje: 'Hij scoort vanuit elke hoek'

De individuele sessies met Paul Nevin waren onderdeel van het plan. De spitsentrainer werkte in interlandbreaks met Harry Kane en gedurende het seizoen met Emegha. “Ik leerde trucs om positie te kiezen, koelbloedig te blijven en de bal meteen perfect aan te nemen, ook met voorbeelden van hoe Kane dat deed.” Emegha kwam afgelopen seizoen tot 9 goals en 2 assists in 31 officiële duels. Dit seizoen scoorde hij driemaal en gaf hij één assist in negen officiële wedstrijden, maar hij had afgelopen zomer bijna opnieuw een transfer gemaakt.

Lees ook: Oranje speelde 17 keer tegen Hongarije: dit waren de 3 mooiste interlands

Aston Villa toonde serieuze interesse in Emegha. “Natuurlijk had ik dat gewild. Het was kennelijk nog niet de tijd, ook niet bij andere clubs met wie ik sprak. Balen doe ik niet. Daarvoor heb ik het te goed naar mijn zin bij Strasbourg. En mijn ticket naar de Premier League komt nog wel.” Bij Jong Oranje staat de teller op twee goals in zes interlands. “Als ik goed in de gaten word gehouden en mijn ding blijf doen, hoop ik dat Oranje een kwestie van tijd is.”