Debutant schiet Jong Oranje naar overwinning op Mexico

Daniel Cabot Kerkdijk Daniel Cabot Kerkdijk
10 okt. 2024, 22:03
10 okt. 2024, 22:27
Maxim Dekker luistert zijn debuut voor Jong Oranje op met een doelpunt.
© IMAGO - Maxim Dekker luistert zijn debuut voor Jong Oranje op met een doelpunt.

Jong Oranje heeft donderdagavond Mexico Onder-23 verslagen. De oefeninterland in het Asito Stadion in Almelo eindigde in een minimale overwinning: 1-0. Bondscoach Michael Reiziger koos veelal voor andere namen, daar komende maandag het tiende en laatste EK-kwalificatieduel met Jong Zweden op het programma staat. Jong Oranje heeft al een toegangsbewijs voor het EK van volgend jaar zomer in Slowakije op zak.

Reiziger maakte in de basiself plaats voor drie debutanten: Maxim Dekker, Ezechiël Banzuzi en Thom van Bergen. Daarnaast mocht Gjivai Zechiël, die vorige maand zijn debuut maakte, voor het eerst aan het startsignaal verschijnen. De jongeling van Feyenoord was op slag van rust heel dicht bij de openingstreffer. Zechiël kreeg de bal er tot twee keer toe met zijn hoofd niet in en een omhaal van Van Bergen ging naast, waardoor de teams met een doelpuntloze ruststand de kleedkamers opzochten.

Jong Oranje wint oefeninterland tegen Mexico Onder-23

Jong Oranje kreeg ook in de tweede helft kansen op de 1-0. Ernest Poku trof de paal na een heerlijke hakbal van Noah Ohio. De rebound van Van Bergen ging vervolgens over. Een kwartier voor tijd kwam het scorebord alsnog in beweging. Na een corner van de linkerkant kreeg Mexico de bal niet weg uit het strafschopgebied en was het Dekker die uit de draai en van dichtbij de bal in de linkerhoek werkte: 1-0.

Jong Oranje won zodoende net als in 2019 van de Mexicaanse leeftijdsgenoten. Vijf jaar geleden eindigde een vriendschappelijk duel op De Vijverberg in Doetinchem in een ruime overwinning door voltreffers van Calvin Stengs, Cody Gakpo, Donyell Malen (twee keer) en Erick Aguirre (e.d.): 5-1.

De wedstrijd werd voorafgegaan door een minuut stilte voor de afgelopen weekend overleden Johan Neeskens. De oud-international overleed onverwachts in Algerije, waar hij voor de KNVB WorldCoaches actief was en onwel werd. Jong Oranje - Jong Zweden staat voor maandag om 18.45 uur op het programma in Nijmegen. De afsluiting van de EK-kwalificatiecyclus is vooral voor Zweden nog van groot belang met het oog op kwalificatie.