Oranje wint hockeyfinale in shoot-outserie na vroege achterstand

Tim van Sintfiet Tim van Sintfiet
09 aug. 2024, 21:42
12 aug. 2024, 15:25
Nederland - Argentinië, hockey, Olympische Spelen, Parijs 2024, TeamNL
© IMAGO - De hockeyvrouwen pakken wéér goud

De Nederlandse hockeysters hebben hun vijfde olympische titel in de geschiedenis gewonnen. Oranje kwam tegen China op achterstand, maar in de tweede helft maakte Yibbi Jansen de gelijkmaker. Uiteindelijk kwam het aan op shoot-outs. Daarin wist doelvrouw Anne Veenendaal drie Chinese shoot-outs tegen te houden. De mannen werden in Parijs eerder al olympisch kampioen.

Voor de zesde keer op rij stond Nederland in de hockeyfinale van de Olympische Spelen. Oranje was dan ook de torenhoge favoriet en de Chinezen kwamen in de openingsfase weinig aan de bal. Desondanks was de eerste kans wel voor China en die werd ook meteen benut. Yi Chen kon van dichtbij simpel raak tikken en zorgde voor een gigantische verrassing. Nederland probeerde direct te reageren, maar een schot van Xan de Waard spatte uiteen op de legguards van de Chinese keeper.

De hockeyvrouwen pakken goud op de Spelen

De Chinezen stonden goed georganiseerd en gaven weinig weg. Toch zorgde Oranje via Marijn Veen en Felice Albers al snel voor gevaar en even leek dat voor een strafcorner te zorgen, maar Albers maakte de eerste fout, waardoor de strafcorner verviel. Niet veel later kwam die strafcorner er wél. Frédérique Matla leek het buitenkansje te benutten, maar de bal spatte uiteen op de paal. Na een overtreding op Freeke Moes gaf scheidsrechter Sarah Wilson vervolgens een strafbal. De Chinezen vroegen echter een referral aan, en de videoscheidsrechter veranderde de strafbal in een strafcorner.  De sleep van Jansen werd goed verdedigend door China.

Lees ook: Sifan Hassan pakt wederom een medaille, maar prolongeert olympische titel niet

In de tweede helft begon Nederland goed, maar na een goede actie van Albers verloor Moes de bal in kansrijke positie. Ook Veen had het geluk daarna niet aan haar zijde met een schot op de doelvrouw. Aan de andere kant was China plots weer gevaarlijk. Een schot van Meirong Zou zeilde voorlangs. Luna Fokke probeerde het vervolgens, maar haar schot mislukte. Terwijl de tijd verstreek, nam de druk van Oranje toe. Een nieuwe strafcorner van Matla zeilde rakelings langs de verkeerde kant van de paal en zo werd er ook in het derde kwart niet door de vrouwen gescoord.

Het vierde kwart startte dramatisch voor Oranje, want de Chinezen kregen al snel een strafcorner. Die werd goed ingeschoten, maar Anne Veenendaal redde knap. Jansen toonde vervolgens hoe je een strafcorner wel raak schoot. Nederland zocht naar de winnende treffer en kreeg twee minuten voor tijd een nieuwe strafcorner. Nu wist de Chinese doelvrouw echter redding te brengen. In de slotminuut leek het alsnog fout te gaan voor Nederland. De scheidsrechter gaf een strafcorner, maar de vrouwen vroegen een referral aan vanwege een hoge bal en de videoscheidsrechter gaf een vrije trap aan Oranje. Het kwam aan op shoot-outs en daarin pakte Veenendaal de hoofdrol. Ze hield de eerste twee shoot-outs tegen en pakte vervolgens ook de vierde. Vervolgens kon het Oranjefeest losbarsten.