Nederlandse hockeysters verslaan Argentinië en gaan naar de finale

Tim van Sintfiet Tim van Sintfiet
07 aug. 2024, 15:40
09 aug. 2024, 10:03
Nederland - Argentinië, hockey, Olympische Spelen, Parijs 2024, TeamNL
© IMAGO - De hockeyvrouwen pakken wéér goud

De Nederlandse hockeysters hebben zich geplaatst voor de finale van de Olympische Spelen. De vrouwen waren in de halve eindstrijd veel te sterk voor Argentinië: 3-0. Eerder plaatsten ook al de mannen zich voor de finale in Parijs. In de eindstrijd treffen de vrouwen vrijdag China.

De halve finale was een kopie van de eindstrijd in Tokio, drie jaar geleden. Destijds won Nederland met 3-1 van de Argentijnen en ook ditmaal gaf Argentinië niet veel weerstand. De regerend olympisch kampioen domineerde de openingsfase en kreeg via Freeke Moes ook de eerste mogelijkheid. Door een goede redding van Cristiana Cosentino bleef een vroege goal echter uit, want Oranje scoorde vervolgens ook niet uit een strafcorner van Yibbi Jansen. De topscorer van de Spelen dacht vervolgens shoot te zien en vroeg een videoreferral aan, maar uit de beelden bleek dat de bal niet met de voeten werd geraakt. Nederland verloor daardoor al vroeg de videoaanvraag.

Hockeyvrouwen naar de olympische finale in Parijs

Dat deerde Oranje niet en de Argentijnen kwamen er totaal niet aan te pas. Hoewel Nederland weinig kansen creëerde, had de ploeg wel de overhand. Vlak voor rust kregen de vrouwen echter een grote domper te verwerken. Joosje Burg kreeg een bal hard in haar gezicht en verliet aan het einde van het eerste kwart het veld, met een bebloede handdoek voor haar gezicht. De speelsters en het publiek waren zichtbaar aangeslagen. In het tweede kwart kwam Nederland echter met het juiste antwoord. Frédérique Matla en Marijn Veen scoorden nog niet, maar dat lukte Luna Fokke vervolgens wel. Alleen tegenover de Argentijnse doelvrouw maakte ze de 1-0. Laura Nunnink verdubbelde de marge niet veel later. Na een pass van Fokke tikt ze de bal in het doel: 2-0. Het was pas haar derde goal in 196 interlands.

Lees ook: Marit Bouwmeester heeft gouden medaille eindelijk officieel binnen

In het derde kwart werd het feest nog mooier voor Nederland. Burg maakte namelijk haar rentree in het veld. Omdat haar wedstrijdshirt vol bloed zat, moest ze wel een nieuw tricot aandoen. Ze had echter geen reserveshirt, waardoor haar rugnummer met tape achterop werd geplakt. Ze werd uiteindelijk weer gewisseld, maar zag Xan de Waard na een knappe actie een strafcorner krijgen, die onberispelijk werd binnengeschoten door Jansen. Argentinië probeerde vervolgens wat terug te doen, maar uit een strafcorner kwam de ploeg niet tot scoren. Anne Veenendaal had even later een goede redding in huis bij een grote kans van de gasten.

Beide landen kregen in het vierde kwart nog enkele kansen om te scoren, maar Veenendaal toonde haar klasse. Aan de andere kant kregen Matla en Veen de bal er niet in. Het bleef daardoor 3-0 en de vrouwen plaatsen zich daardoor voor de zesde keer op rij voor de olympische finale. De laatste keer dat beide Oranje-teams in de finale van het stonden, was in 2012 in Londen. De vrouwen wonnen van Argentinië (2-0), maar de mannen verloren van Duitsland met 1-2. Lieke Klaver heeft problemen bij het startblok. Ze gaat weer zitten wanneer het startschot heeft geklonken. Nederland speelt vrijdag in de eindstrijd tegen China. In de groepsfase won Oranje met 3-0 van de Chinezen.