Nederlandse hockeymannen bereiken olympische finale na overtuigende zege

06 aug. 2024, 15:28
07 aug. 2024, 21:16
Nederland - Spanje, hockey, Olympische Spelen, Parijs 2024, TeamNL
© IMAGO - De Nederlandse hockeymannen zijn door naar de olympische finale

De Nederlandse hockeymannen hebben zich voor het eerst sinds 2012 geplaatst voor de finale van de Olympische Spelen. Oranje rekende in de halve finale relatief simpel af met Spanje: 4-0. De wedstrijd was voor rust eigenlijk al gespeeld.

Nederland begon fel aan de halve finale en stormde binnen tien seconden voor het eerst op het doel van Spanje af. Een kans kwam daar echter niet uit en die kregen de Spanjaarden niet veel later wél. Pirmin Blaak behoedde Oranje voor een vroege achterstand. Vlak voor het einde van het eerste kwart kwamen de mannen op voorsprong. Na een overtreding op Tjep Hoedemakers kregen de hockeyers een strafbal en Jip Jansen schoot de bal onberispelijk raak. Het was voor de verdediger zijn vijftiende treffer tegen Spanje in dertien interlands.

Nederlandse hockeymannen naar de olympische finale

In het tweede kwart schoot verdubbelde aanvoerder Thierry Brinkman met een hard schot de score voor Nederland. Er waren echter vooral zorgen om Hoedemakers, die geblesseerd van het veld moest. Duco Telgenkamp kreeg vlak voor rust nog een kans op de derde treffer van Oranje, maar de Spaanse keeper had een goede redding in huis. Daardoor bleef het nog 2-0, maar dat was uitstel van executie. In de tweede helft maakte Thijs van Dam wél razendsnel de 3-0 en daarmee was de halve finale wel beslist.

Het Spanje van Max Caldas (voormalig bondscoach van Oranje) probeerde terug in de wedstrijd te komen en kreeg via twee strafcorners dé uitgelezen kans. Blaak voorkwam dat de Spanjaarden, die eerder stuntten door titelverdediger België met 3-2 te verslaan, het weer spannend konden maken. Nederland probeerde de wedstrijd definitief in het slot te gooien, maar Koen Bijen en Jansen verzuimden hun kansen af te maken. Dat gebeurde iets later alsnog en het slotakkoord was voor Telgenkamp: 4-0.

Door de relatief eenvoudige overwinning plaatst Nederland zich voor de olympische finale. De laatste keer dat hockeyers daarin speelden, was in 2021 in Londen. Toen was Duitsland met 2-1 te sterk. 24 jaar geleden wonnen de mannen voor het laatst goud op de Spelen. India of (weer) Duitsland is donderdag de tegenstander van Oranje in de finale.