Joosje Burg met de ambulance naar het ziekenhuis na gewonnen halve finale

Tim van Sintfiet Tim van Sintfiet
07 aug. 2024, 17:53
09 aug. 2024, 10:03
Joosje Burg, Nederland - Argentinië, hockey, Olympische Spelen, Parijs 2024, TeamNL
© IMAGO - Joosje Burg kreeg keihard een bal tegen haar gezicht

Joosje Burg is na afloop van de halve finale tussen Nederland en Argentinië (3-0) met de ambulance naar het ziekenhuis vervoerd. Tijdens de wedstrijd kreeg ze hard een bal in haar gezicht. Uit voorzorg laat de medische staf van Oranje daarom een scan maken.

Aan het einde van het eerste kwart kreeg Burg ongelukkig van dichtbij de bal in haar gezicht. Met een bebloed gezicht verliet ze vervolgens het veld en de speelsters van Oranje waren zichtbaar aangeslagen. De speelster kwam nog wel in het veld, maar werd uiteindelijk weer gewisseld. "Ik weet niet of het gebroken is, of er schade is. Dus gaan we meteen een scan regelen en aan de hand daarvan kijken wat de mogelijkheden zijn, of het medisch verantwoord is. Bij letsel is het uiteraard over. En zonder schade moet zij het natuurlijk ook nog willen", aldus bondscoach Paul van Ass na de wedstrijd in gesprek met het Algemeen Dagblad.

Artikel gaat verder onder video

Oranje heeft zich geplaatst voor de finale van de Spelen

Volgens Van Ass was de terugkeer van Burg op het veld niet onverantwoord. "Daar heb ik een medische staf voor en die zeiden: kijk nog maar even hoe het gaat. Maar ze kreeg geen lucht door die tamponnen (in haar neus, red.) natuurlijk. Het voelde niet super, kreeg hoofdpijn. Dan moet je ook kappen met die onzin. Ik ben geen arts, maar met hoofden moet je altijd héél voorzichtig zijn", zei de bondscoach tegenover het dagblad.

Lees ook: Marit Bouwmeester heeft gouden medaille eindelijk officieel binnen

Het voorval zorgde zichtbaar voor emoties bij de speelsters en het publiek. Frédérique Matla stond zelfs met tranen langs de lijn. In de rust oogde Nederland dan ook aangeslagen volgens Van Ass. "Dus ik heb gezegd: we moeten door. Ook voor haar moeten we door. Geef haar in ieder geval nog een kans om vrijdag te spelen in de finale. We zullen zien of ze dat haalt. Geen idee." Nederland speelt vrijdag in de eindstrijd tegen China. In de groepsfase won Oranje met 3-0 van de Chinezen.