Hockeyvrouwen winnen derde groepsduel en zijn door naar de kwartfinale

Tim van Sintfiet Tim van Sintfiet
31 jul. 2024, 21:50
31 jul. 2024, 21:58
Nederland - China, hockey, Olympische Spelen, TeamNL
© NOS - De Nederlandse hockeyvrouwen zijn door naar de kwartfinales

De Nederlandse hockeyvrouwen hebben relatief simpel hun vierde groepswedstrijd op de Olympische Spelen in Parijs gewonnen. In het eerste kwart was de wedstrijd tegen China al beslist. Maria Verschoor zorgde vlak voor tijd voor de 3-0 eindstand.

Vanwege mogelijke onweersbuien waren er woensdagavond geen supporters welkom in het stadion Yves-du-Manoir. De hockeysters moeten het dus zonder de steun van de Oranjefans doen, maar daar hadden ze absoluut geen problemen mee. Xan de Waard wist al snel de vrijstaande Freke Moes te vinden, die de openingstreffer binnen kon schieten. Vlak voor het einde van het eerste kwart scoorde Marijn Veen de 2-0 na een pass van Frédérique Matla. Marleen Jochems raakte kort daarna de paal na een fout van de Chinese keepster.

Artikel gaat verder onder video

Nederlandse hockeyvrouwen door naar de knock-outfase

Nederland kwam amper in de problemen, al kwam de ploeg wel één keer goed weg toen China de paal raakte. De Chinezen kregen wel meerdere strafcorners, maar daar deden ze vrij weinig mee. De weinige keren dat doelvrouw Anne Veenendaal echt getest werd, was ze bij de les. Luna Fokke was even later dicht bij de beslissing, maar zij miste in kansrijke positie. Toen China al zeven (!) strafcorners had gekregen en had verprutst, kreeg Oranje de eerste strafcorner. De hockeyvrouwen maakten echter ook al geen gebruik van het buitenkansje.

Lees ook: Hockeymannen verzilveren kansen niet en verliezen van Duitsland

In het vierde kwart besliste de hockeysters de wedstrijd. Na een fout van China kon Maria Verschoor kan eenvoudig binnen tikken. Nederland kreeg vervolgens nog enkele kansen om de score verder op te voeren, maar het bleef 3-0. China, gecoacht door Alyson Annan die Oranje in Tokio naar goud loodste, kon ook met een slotoffensief niks meer forceren. Oranje plaatst zich daardoor voor de knock-outfase van de Spelen.

Lees meer over:

Hockeyvrouwen