Hockeyvrouwen rekenen af met Groot-Brittannië en gaan wéér naar halve finale

05 aug. 2024, 19:08
06 aug. 2024, 17:10
Nederland - Groot-Brittannië, hockey, Olympische Spelen, Parijs 2024
© IMAGO - De hockeyvrouwen plaatsen zich voor de halve finale van de Spelen

De Nederlandse hockeysters hebben zich geplaatst voor de halve finales van de Olympische Spelen in Parijs. De vrouwen rekenden maandagavond af met Groot-Brittannië: 3-1. Woensdag treft Oranje Argentinië, dat na shoot-outs van Duitsland won.

Al binnen de minuut kwam Oranje op 1-0. Topschutter Yibbi Jansen was ditmaal niet het eindstation, maar voor het eerst deze Spelen de aangever. Met een fraaie pass bereikte ze Xan de Waard die de bal aannam en scoorde in de lange hoek. Na 48 seconden had Nederland daardoor al de voorsprong in handen. Het al broze vertrouwen van de Britten, die de laatste jaren minder presteren, kreeg zo wéér een knauw. De ploeg stortte echter niet in. Nederland kreeg via Frederique Matla (strafcorner) en Marijn Veen namelijk wel enkele goede kansen, maar er werd in het eerste kwart niet meer gescoord.

Artikel gaat verder onder video

Hockeyvrouwen winnen van Groot-Brittannië

In het tweede kwart bleef Oranje de betere ploeg. Luna Fokke kreeg twee grote kansen, maar de vrouwen lieten het echter na om het duel vroegtijdig te beslissen. Uit het niets kwam Groot-Brittannië vervolgens op gelijke hoogte. Na een afgeslagen strafcorner kwam de bal voor de stick van Hannah French: 1-1. Nederland liet zich niet van de wijs brengen. Uit de rebound maakte Fokke haar gemiste kansen goed door de 2-1 binnen te tikken. Het was voor de debutante de eerste treffer op het olympische toernooi en de goal zorgde voor opluchting bij de hockeysters.

Fokke maakte het feest vervolgens nóg groter voor Nederland. Met een goed schot zorgde ze voor de 3-1 en besliste ze de wedstrijd. Donderdag speelt de regerend olympisch kampioen de halve finale tegen Argentinië. De Argentijnen waren tijdens de vorige Spelen in Tokio de tegenstander in de finale. De hockeyvrouwen wonnen toen met 3-1.