29 jul. 2024, 21:34
31 jul. 2024, 22:06
Nederland - Duitsland, hockey, Olympische Spelen, TeamNL
© NOS - Nederlandse hockeysters winnen van Duitsland

De Nederlandse hockeysters hebben ook hun tweede duel op de Olympische Spelen gewonnen. De ploeg van bondscoach Paul van Ass was met 1-2 te sterk voor Duitsland, de nummer drie van het EK van vorig jaar. Oranje blijft door de zege ongeslagen in Parijs.

Vanaf het begin had Nederland het moeilijk met Duitsland, dat vooral in het tweede kwart het betere van het spel had. De Duitsers leken ook op voorsprong te komen, maar Renée van Laarhoven haalde met haar stick de bal van de lijn na een strafcorner. Oranje had het lastig, maar creëerde wel één grote kans. Felice Albers verschalkte de doelvrouw, maar raakte de paal.

Artikel gaat verder onder video

Nederlandse hockeyvrouwen winnen van Duitsland

In het derde kwart kwam Duitsland alsnog op een niet onverdiende voorsprong in het Yves-du-Manoir-stadion. Charlotte Stapenhorst maakte de openingstreffer, waardoor de hockeyvrouwen de aanval moesten zoeken. Joosje Burg kreeg al snel een kans op de gelijkmaker, maar ze sloeg net naast. Een verliespartij kwam steeds dichterbij en dat zou voor Oranje het eerste verlies in de groepsfase van een Olympische Spelen sinds 2000 zijn.

In het laatste kwart stelde de regerend Wereld- en Europees kampioen echter orde op zaken. Strafcornerspecialist Yibbi Jansen zorgde tien minuten voor tijd voor de gelijkmaker en vier minuten later werd het feest nóg mooier voor Nederland. Van dichtbij maakte Marijn Veen, na goed werk van Frederique Matla, het winnende doelpunt. De ploeg van Van Ass staat na twee duels bovenaan in Groep A. De eerste vier van de zes landen in de poule gaan door naar de kwartfinale.