02 aug. 2024, 14:44
03 aug. 2024, 12:26
Nederland - België, Yibbi Jansen, hockey, Olympische Spelen, Parijs 2024
© IMAGO - Yibbi Jansen scoorde haar zesde goal in vier wedstrijden

De Nederlandse hockeyvrouwen zijn zo goed als zeker van groepswinst in Groep A op de Olympische Spelen. Oranje won vrijdag met 3-1 van België en is op doelsaldo vrijwel niet meer te achterhalen. Yibbi Jansen scoorde haar zesde goal in vier wedstrijden.

België werd door velen gezien als één van de grootste concurrenten voor de Nederlandse hockeyvrouwen, die dé grote titelfavoriet zijn in Parijs. De Belgen begonnen in de groepswedstrijd tegen Oranje echter erg zwak. De ploeg miste weliswaar Stephanie Vanden Borre en Emily White, maar gaf de regerend olympisch kampioen vooral in de eerste alle ruimte. In de zesde minuut leverde dat al de verdiende voorsprong op voor de hockeysters. Pien Sanders scoorde uit de rebound na een strafcorner corner van Jansen.

Artikel gaat verder onder video

Hockeyvrouwen winnen eenvoudig van België

Redelijk uit het niets leek België even later op gelijke hoogte te komen, maar de treffer werd afgekeurd vanwege gevaarlijk spel. Nederland nam vervolgens afstand van de Belgen, maar had daar wel drie strafcorners voor nodig. De eerste leverde niks op door verkeerd aangeven van Freeke Moes, de tweede redde de Belgische doelvrouw, maar de derde schoot Janssen onberispelijk raak: 2-0. Na een mooie aanval besliste Oranje nog voor rust de wedstrijd. Felice Albers en Moes bedienden samen Maria Verschoor, die simpel raak schoot.

Na rust leek België rijp voor de sloop en miste Janssen meteen een strafcorner. Even later werd er alsnog gescoord. Hoewel het scorebord even 4-0 aangaf, waren het wel degelijk de Belgen die terug in de wedstrijd kwamen. Na een scrimmage voor het Nederlandse doel tikte Amber Ballenghien de aansluitingstreffer binnen: 3-1. De regerend wereldkampioen kwam echter niet meer in de problemen na die goal. België probeerde het wel, en raakte zelfs nog de paal, maar maakte het de vrouwen nooit echt lastig.

Oranje speelt zaterdag de laatste groepswedstrijd tegen Japan en nam daarom ook flink gas terug in het laatste kwart. Gescoord werd er niet meer, maar door het positieve doelsaldo van Nederland zijn de vrouwen al zo goed als zeker van de groepswinst. Daardoor loten de hockeysters op papier een makkelijkere tegenstander in de knock-outfase.