Hockeymannen vechten zich terug na achterstand en ontlopen titelfavoriet

02 aug. 2024, 13:51
03 aug. 2024, 12:26
Nederland - Spanje, hockey, Jip Janssen, Olympische Spelen, Parijs 2024, TeamNL
© IMAGO - Jip Janssen draait met hockeymannen wedstrijd helemaal om

Tussen al gouden medailles van TeamNL door hebben ook de hockeymannen een succes geboekt. Oranje kwam in de laatste groepswedstrijd tegen Spanje snel op een 0-2 achterstand, maar kantelde het duel en won met 5-3. Daardoor ontloopt de ploeg van bondscoach Jeroen Delmée titelfavoriet België in de kwartfinales.

Na een kwartier stond Nederland al met 0-2 achter tegen de Spanjaarden. Eerst werd een fout achterin genadeloos afgestraft en even later werd het leed voor Oranje nóg erger. Bij die stand zouden de mannen in de kwartfinale tegen titelfavoriet België moeten spelen en ze moesten dus in de achtervolging. De aansluitingstreffer volgde echter al snel. Na een mooie aanval werd Thierry Brinkman onderuit gehaald. Nederland kreeg een strafbal en Jip Janssen verzilverde het buitenkansje door de bal in het dak van het doel binnen te schieten.

Artikel gaat verder onder video

Hockeymannen winnen laatste groepswedstrijd

Na veertig minuten kwam Nederland op gelijke hoogte met de Spanjaarden. Tjep Hoedemakers scoort na een goede actie in de verre hoek. Oranje wilde meer en enkele minuten later hadden de mannen ook de voorsprong te makken. Floris Wortelboer passeerde enkele tegenstanders en lobde de bal over de Spaanse keeper: 3-2. Via een doelpunt van Hoedemakers liep Oranje zelfs uit naar 4-2.

Lang konden de mannen echter niet genieten van die comfortabele voorsprong. Spanje, de ploeg van voormalig bondscoach Max Caldas, maakte snel weer de aansluitingstreffer. Nederland liet het echter niet meer onnodig spannend worden en even later besliste Janssen het duel met een schuiver in de korte hoek uit een strafcorner. Ondanks de vroege achterstand ontloopt Nederland dus België. In de kwartfinales treft Oranje vermoedelijk India of Argentinië.