Hockeyers na 24 jaar weer olympisch kampioen na zenuwslopende shoot-out

08 aug. 2024, 20:43
10 aug. 2024, 10:58
Nederlandse hockeyers veroveren eerste olympische titel sinds 2000
© IMAGO - Nederlandse hockeyers veroveren eerste olympische titel sinds 2000

De Nederlandse hockeyers hebben voor het eerst sinds 2000 op de Olympische Spelen goud veroverd. Oranje was donderdag in Parijs in de finale na shoot-outs te sterk voor Duitsland. Doelman Pirmin Blaak liet slechts één bal door. Thijs van Dam, Brinkman en Duco Telgenkamp scoorden voor Nederland, waarmee het eerste goud in 24 jaar een feit was.

In de groepsfase ging Oranje nog met 0-1 onderuit tegen de Duitsers, van wie ze slechts twee van de twaalf afgelopen wedstrijden wisten te winnen. Deze finale was vanwege tegenstander Duitsland ook een revanche voor de olympische finale van 2012 in Londen, toen de Duitsers met 2-1 aan het langste eind trokken.

Artikel gaat verder onder video

Hockeyers na 24 jaar weer olympisch kampioen

Duitsland had het beste van het spel in de eerste helft, maar gescoord werd er niet. In helft twee waren de kansen ook spaarzaam, maar kwam Nederland wel af en toe gevaarlijk voor de goal van Duitsland. Duco Telgenkamp leek dichtbij een treffer in het derde kwart, maar zijn inzet werd gestopt door de Duitse doelman.

Het vierde kwart was net begonnen toen Nederland met een soepele aanval de Duitse cirkel binnenkwam. Het was uiteindelijk Thierry Brinkman die de bal binnentikte. Een onstuimig eind volgde, en niet veel later was het ook gelijk. Een Duitse strafcorner werd benut door Thies Prins: 1-1. Dat was ook de eindstand, en dus moesten shoot-outs de beslissing brengen. Nederland deed dat als beste.

Voor de Nederlandse hockeyers is het de derde gouden medaille in de olympische geschiedenis, na Atlanta (1996) en Sydney (2000). De huidige bondscoach Delmee maakte beide titels als veldspeler mee.