27 jul. 2024, 14:40
29 jul. 2024, 16:01
Jip Janssen, hockey, Olympische Spelen, strafcorner, Parijs 2024
© IMAGO - Jip Janssen, hockeyer van TeamNL

De Nederlandse hockeymannen hebben hun eerste groepswedstrijd bij de Olympische Spelen in Parijs met 5-3 van Zuid-Afrika gewonnen. Na een vroege 4-1 voorsprong werd het in de slotfase nog spannend, maar uiteindelijk kwam de zege niet meer in gevaar.

Op papier is Zuid-Afrika één van de mindere tegenstanders op de Olympische Spelen. De Nederlandse hockeyers kwamen door een strafbal van Jip Janssen dan ook snel op voorsprong. Enkele minuten later stond het alleen weer gelijk. Na een fout achterin maakte Dayaan Cassiem de 1-1. Nederland vroeg nog wel om een check van de videoscheidsrechter, maar die zag geen overtreding. De hockeyers herstelden zich echter goed en al snel kreeg Floris Wortelboer een strafcorner mee. Janssen miste, maar Jonas de Geus scoorde uit de rebound. Het zorgde voor vreugde bij de aanwezige koning Willem-Alexander en koningin Máxima.

Hockeymannen winnen eerste groepsduel

Oranje drukte door en Zuid-Afrika kreeg het lastig. De Zuid-Afrikanen kregen een groene en gele kaart en Tjep Hoedemakers zette Oranje op een 3-1 voorsprong. Vlak voor rust vergrote Janssen de marge uit een strafcorner: 4-1. Meteen na rust viel ook de 5-1 en een monsterzege leek even in de maak. De Zuid-Afrikanen gaven echter niet op en kwamen via een lobje van Tevin Kok terug in de wedstrijd. Dat zorgde voor extra vertrouwen en Matthew Guise-Brown maakte uit een strafbal zelfs de 5-3 zes minuten voor tijd.

In de slotfase werd het daardoor nog erg spannend en Zuid-Afrika kreeg enkele goede kansen. Gescoord werd er echter niet meer, ook niet uit een strafcorner die het land nog kreeg. Nederland overleefde dus de storm en komt zondagavond alweer in actie. Om 19.45 nemen de mannen het op tegen Frankrijk.