'Gouden' hockeytrainer kondigt verrassend vertrek aan en stopt als bondscoach

Tim van Sintfiet Tim van Sintfiet
22 aug. 2024, 15:03
24 aug. 2024, 21:12
Hockeyvrouwen, TeamNL, Paul van Ass, Oranje, goud, Olympische Spelen
© IMAGO - Paul van Ass stopt als bondscoach van de hockeyvrouwen

Paul van Ass stopt als bondscoach van de Nederlandse hockeyvrouwen. In onderling overleg is er besloten om de samenwerking niet te verlengen, zo laat de Koninklijke Nederlandse Hockey Bond (KNHB) weten. Van Ass leidde Oranje op de Spelen in Parijs naar het goud.

De afgelopen twee jaar was Van Ass de bondscoach van de Nederlandse hockeysters. Hij nam het stokje destijds over van Alyson Annan. Onder haar leiding was er sprake van een angst- en zwijgcultuur, maar Van Ass wist Oranje weer te laten floreren. Hij nam afscheid van enkele routiniers zoals Eva de Goede en Lidewij Welten. Daarvoor in de plaats kwam jeugdig talent en bovendien keerde strafcornerspecialiste Yibbi Jansen terug. Zij werd topscorer van de Spelen in Parijs.

Artikel gaat verder onder video

Paul van Ass stopt als bondscoach van de Nederlandse hockeysters

Met Van Ass won Oranje niet alleen olympisch goud in Parijs, maar ook twee keer de FIH Pro League en één keer het Europees kampioenschap (2023). Eerder was hij ook de bondscoach van de hockeymannen. In 2021 verloor hij met die ploeg de olympische finale met 2-1 van Duitsland. Nu wonnen de vrouwen na shoot-outs van China, dat land werd opvallend genoeg gecoacht door Annan.

Lees ook: Dit bedrag krijgen de Nederlandse medaillewinnaars op de Paralympische Spelen

"De reis die we afgelegd hebben was bijzonder en het is geweldig dat we die samenwerking hebben kunnen bekronen met een hele mooie gouden medaille in Parijs", zegt Van Ass in een persbericht. "Nu is het tijd om vooruit te kijken. Ik voel dat ik nu niet een avontuur wil aangaan van vier jaar, naar de Olympische Spelen van 2028 in Los Angeles. Het was ontzettend mooi, ik ben trots op wat we met elkaar bereikt hebben en ik kijk dan ook met een heel goed gevoel terug op een gouden periode."

Lees meer over:

Hockeyvrouwen Netherlands