Duitsers woest na provocerende reactie Duco Telgenkamp in hockeyfinale

Tim van Sintfiet Tim van Sintfiet
09 aug. 2024, 11:50
10 aug. 2024, 23:09
Nederland - Duitsland, hockey, Duco Telgenkamp, goud, Olympische Spelen, TeamNL, Parijs 2024
© IMAGO - Duco Telgenkamp met zijn vinger voor zijn mond richting Jean-Paul Danneberg

De Duitse ploeg hekelt het gedrag van Duco Telgenkamp, na afloop van de hockeyfinale tussen Nederland en Duitsland. De speler van Oranje riep na de gewonnen shoot-outs iets richting doelman Jean-Paul Danneberg en hield zijn vinger voor zijn mond.

In de Duitse krant Bild is er volop aandacht voor de actie van Telgenkamp. 'Hockey-schandaal' kopt het dagblad. "Eerst houdt hij zijn vinger voor zijn mond – in de zin van 'mond houden' – en veegt vervolgens over de helm van de Duitser. Niet echt fijn! Zeker niet bij hockey!", vindt men.

Nederland won de hockeyfinale na shoot-outs van Duitsland

Ook doelman Danneberg reageert bij Bild op de gebeurtenissen. "Dat was het meest respectloze wat ik ooit in de sport heb meegemaakt. Ik begrijp niet hoe je zo’n slechte winnaar kunt zijn. Het is het beste moment van zijn leven en daarvoor wordt hij uitgejouwd tijdens de prijsuitreiking." Volgens de Duitse hockeyer Niklas Wellen is het gedrag van Telgenkamp 'het meest onsportieve gedrag ooit van een winnaar'. "Hij heeft het mooiste moment van zijn leven, wint goud op de Olympische Spelen en rent naar onze keeper, die op de grond ligt en huilt."

Lees ook: Femke Bol ontroostbaar na bronzen medaille op 'haar' afstand

Telgenkamp bood na de wedstrijd al zijn excuses aan voor zijn gedrag. "Er waren vooraf wat dingen door hem gezegd. Ik had het achteraf niet moeten doen, het was emotie. Ik weet niet of de mensen het zullen begrijpen. Nogmaals: ik heb er spijt van, het was niet zo slim dat ik hem opzocht. Ik bedoel, we hebben gewonnen en dan moet ik me niet laten gaan", zo zei hij in gesprek met De Telegraaf. In de finale was Oranje na shoot-outs te sterk voor Duitsland. Doelman Pirmin Blaak liet slechts één bal door. Thijs van Dam, Brinkman en Duco Telgenkamp scoorden voor Nederland, waarmee het eerste goud in 24 jaar een feit was.

Tekst gaat verder onder de video.

Danneberg had eerder gezegd dat Oranje bang zou zijn voor het Duitse hockeyteam. Telgenkamp voelde zich persoonlijk aangevallen door die woorden. "Ik voelde me in mijn eer aangetast. Volgens mij zie ik er niet bang uit. Kijk: sport is voor mij niet zakelijk, sport is voor mij persoonlijk. Zo ga ik ook de wedstrijd in. Er is bij mij maar heel weinig voor nodig om geprovoceerd te raken."