Duco Telgenkamp zegt sorry tegen Duitse doelman voor provocerende actie

Tim van Sintfiet Tim van Sintfiet
21 aug. 2024, 09:30
21 aug. 2024, 09:33
Nederland - Duitsland, hockey, Duco Telgenkamp, goud, Olympische Spelen, TeamNL, Parijs 2024
© IMAGO - Duco Telgenkamp met zijn vinger voor zijn mond richting Jean-Paul Danneberg

Via een bericht op WhatsApp heeft hockeyer Duco Telgenkamp zijn excuses aangeboden aan de Duitse doelman Jean-Paul Danneberg. De spits van Oranje riep na de gewonnen finale op de Olympische Spelen iets richting de keeper en hield zijn vinger voor zijn mond. In Duitsland zorgde dat voor veel verontwaardiging, maar inmiddels zijn alle plooien weer gladgestreken.

'Hockey-schandaal' kopte de Duitse krant Bild één dag na de finale. "Eerst houdt hij zijn vinger voor zijn mond – in de zin van 'mond houden' – en veegt vervolgens over de helm van de Duitser. Niet echt fijn! Zeker niet bij hockey!", vond men. Danneberg reageerde destijds ook zelf in de krant op alle gebeurtenissen. "Dat was het meest respectloze wat ik ooit in de sport heb meegemaakt. Ik begrijp niet hoe je zo’n slechte winnaar kunt zijn. Het is het beste moment van zijn leven en daarvoor wordt hij uitgejouwd tijdens de prijsuitreiking."

Artikel gaat verder onder video

Nederland won de hockeyfinale na shoots-outs van Duitsland

Telgenkamp bood na de wedstrijd al zijn excuses aan en heeft dat inmiddels ook al persoonlijk aan Danneberg gedaan. "Duco heeft me inmiddels een WhatsApp-bericht gestuurd. Daarin heeft hij mij zijn excuses aangeboden" zei de doelman deze week bij de Duitse radiozender FFH. Voor Danneberg is het daardoor geen ding meer en hij neemt het niet persoonlijk op. "Ik denk dat we elkaar zeker nog in de ogen kunnen kijken."

Lees ook: Dit is de vrouw van Frenkie de Jong, waarmee hij een korte 'relatiepauze' had

De reactie van Telgenkamp kwam voort uit uitspraken van Danneberg. De keeper had voor de finale gezegd dat hij dacht dat Oranje bang was Duitsland. "Ik had het achteraf niet moeten doen, het was emotie. Ik weet niet of de mensen het zullen begrijpen. Nogmaals: ik heb er spijt van, het was niet zo slim dat ik hem opzocht. Ik bedoel, we hebben gewonnen en dan moet ik me niet laten gaan", verontschuldigde Telgenkamp zich al eerder in gesprek met De Telegraaf.

Nederland won de hockeyfinale uiteindelijk na shoot-outs. Doelman Pirmin Blaak liet slechts één bal door. Thijs van Dam, Thierry Brinkman en Telgenkamp (de beslissende) scoorden voor Nederland, waarmee het eerste olympisch goud in 24 jaar een feit was voor de mannen.

Lees meer over:

Hockeymannen