30 jul. 2024, 15:37
31 jul. 2024, 22:05
Nederlandse hockeyers verspelen 2-0 voorsprong op OS
© IMAGO - Nederlandse hockeyers verspelen 2-0 voorsprong op OS

De Nederlandse hockeyers hebben dinsdag na twee overwinningen in hun derde wedstrijd op de Olympische Spelen in Parijs gelijkgespeeld tegen Groot-Brittannië. Na een moeizaam behaalde voorsprong van 2-0 eindigde de wedstrijd in 2-2. Wel staat de ploeg van bondscoach Jeroen Delmee door het punt officieus in de kwartfinale.

Nederland, de nummer één van de wereldranglijst, had het beduidend lastiger tegen Groot-Brittannië dan tegen Zuid-Afrika (5-3) en Frankrijk (4-0). De ploeg van Delmee had moeite om door de defensie van de Britten te breken en ook de strafcorner van Jip Janssen liep niet naar behoren.

Artikel gaat verder onder video

Aan het einde van het derde kwart brak olympisch debutant Floris Wortelboer de wedstrijd open met een hard backhandschot: 1-0. Thijs van Dam verdubbelde in het laatste kwart de voorsprong via een tip in na goed voorbereidend werk van Tjep Hoedemakers.

Hockeyers verspelen 2-0 voorsprong tegen Groot-Brittannië

Even leek het alsof Nederland zijn derde overwinning kon noteren, maar eerst schoot Lee Morton hard en laag raak: 2-1. Morton schoot, met nog maar twee minuten te spelen, de bal na een afgeslagen strafcorner op de plank achter doelman Pirmin Blaak: 2-2.

Nederland speelt nog tegen Duitsland en Spanje. De beste vier van de zes ploegen uit de poule gaan door. Het liefst eindigen de Nederlanders zo hoog mogelijk in Groep A, om in de kwartfinale een ‘makkelijkere’ opponent voorgeschoteld te krijgen.