Zenuwen spelen handboogschutsters parten op Olympische Spelen

Daniel Cabot Kerkdijk Daniel Cabot Kerkdijk
25 jul. 2024, 13:18
25 jul. 2024, 14:21
Handboogschutsters bevangen door zenuwen op Olympische Spelen
© IMAGO - Handboogschutsters bevangen door zenuwen op Olympische Spelen

Handboogschutsters Gaby Schloesser, Laura van der Winkel en Quinty Roeffen hebben de Olympische Spelen van Parijs voor Nederland op gang geschoten. Donderdag, een dag voor de openingsceremonie, kwam het drietal op de bijbaan op de Esplanade des Invalides niet verder dan de laatste plaats in de kwalificatie, waardoor zij als team op zondag 28 juli in de knock-outfase tegen Frankrijk moeten.

Ook individueel ging het niet geweldig. Schloesser, die drie jaar geleden met Steve Wijler zilver in de olympische gemengde landenwedstrijd pakte, was de best presterende Nederlander met de 35e plaats. Ze kwam tot een individuele score van 649 punten. De pas achttienjarige Roeffen (55e) en Van der Winkel (59e), respectievelijk 625 en 623 punten, kunnen op basis van hun kwalificatie hun borst natmaken voor de knock-outfase.

Artikel gaat verder onder video

Handboogschutsters bevangen door zenuwen op Olympische Spelen

Roeffen en Van der Winkel treffen volgende week in de individuele knock-outfase een van de hoogst geplaatste schutsters. Voor Wijler, de enige Nederlandse deelnemer bij de mannen, is de kwalificatie donderdagmiddag. Na de kwalificatie wijst bondscoach Jacqueline van Rozendaal aan wie er op 2 augustus samen met Steve Wijler aan het mixed-schieten mag meedoen.

"De laatste paar dagen waren moeilijk voor mezelf, want ik was heel erg zenuwachtig. Ik wil hier natuurlijk een medaille winnen, net als in Tokio", vertelde Schloesser aan de NOS. "Ik denk dat ik in Tokio nog zenuwachtiger was, maar daar was ik echt 100 procent in vorm. Ik had het gevoel dat ik alles kon. Nu zat ik denk ik op 95 procent, omdat ik zenuwachtig was."

Format handboogschieten kwalificatie

Het toernooi begint met de rankingsronde. Alle mannen en vrouwen schieten 72 pijlen. Op basis van hun totaalscore worden ze gerangschikt. Daarna volgt de knock-outfase, waarbij de nummer 1 het in de eerste ronde opneemt tegen de nummer 64, de nummer 2 tegen 63 etc. De winnaar gaat door naar de volgende ronde, totdat er twee schutters overblijven die strijden om de gouden medaille. De twee verliezers van de halve finale schieten om het brons.