Nederlandse handbalsters uitgeschakeld op Spelen na nipte nederlaag

06 aug. 2024, 11:07
07 aug. 2024, 09:50
Nederland - Denemarken, Estavana Polman, handbal, Olympische Spelen
© IMAGO - Nederlandse handbalvrouwen verliezen van Denemarken en zijn uitgeschakeld

De Nederlandse handbalvrouwen zijn uitgeschakeld op de Olympische Spelen. De ploeg verloor in Lille in de kwartfinale nipt met 29-25 van Denemarken. In Tokio, drie jaar geleden, werd Oranje ook in de kwartfinale uitgeschakeld.

Nederland begon erg sterk aan de kwartfinale tegen de Denen. Na enkele minuten stonden de vrouwen met 0-5 voor door doelpunten van Bo van Wetering. Doelvrouw Yara ten Holte zorgde er met enkele belangrijke reddingen voor dat die voorsprong niet kleiner werd. Dankzij een uitblinkende Dione Housheer bleef Nederland voor staan, maar na een halfuur kwam Denemarken, de nummer drie van het afgelopen WK, voor het eerst op voorsprong. Bij rust stond het daardoor 11-10.

Artikel gaat verder onder video

Nederlandse handbalvrouwen uitgeschakeld op de Spelen

In de tweede helft kwamen de vrouwen steeds moeilijker tot scoren. De Deense keeper had enkele fantastische reddingen in huis en daardoor liep Denemarken verder uit. Dankzij een strafbal van Angela Malestein kwam Nederland op een gegeven moment weer dichterbij: 20-18. Het leek tijd voor een slotoffensief, maar het waren juist de Denen die wéér uitliepen. Met een late time-out probeerde bondscoach Per Johansson het tij nog te keren, maar de achterstand was té groot: 27-23.

In de slotminuten probeerde Nederland terug te komen, maar een tijdstraf voor Kelly Dulfer maakte het allemaal niet makkelijker voor Oranje. De vrouwen kreeg wel kansen, maar scoorden moeizaam. Estavana Polman (zeven schoten één goal) kreeg enkele goede kansen die ze niet verzilverde en ook Housheer (zeven doelpunten uit veertien schoten) had het lastig in de tweede helft. De doelpunten van Van Wetering (7) konden niks meer veranderen aan de nederlaag van Oranje. Trine Østergaard pakte wel nog een rode kaart en Anne Mette Hansen kreeg een tijdstraf, maar het was te laat voor de Nederlandse vrouwen. Zelfs met twee speelsters minder kwamen de Denen nog één keer tot scoren: 29-25.