Handbalsters worstelen met Angola bij start Olympische Spelen, maar winnen wel

Daniel Cabot Kerkdijk Daniel Cabot Kerkdijk
25 jul. 2024, 13:41
25 jul. 2024, 14:40
De Nederlandse handbalsters verslaan Angola op de Olympische Spelen.
© IMAGO - De Nederlandse handbalsters verslaan Angola op de Olympische Spelen.

De Nederlandse handbalsters zijn de Olympische Spelen in Parijs begonnen met een zege op Angola. De ploeg van bondscoach Per Johansson won donderdag een doelpuntrijke wedstrijd met 34-31. Angela Malestein en Estavana Polman waren de topschutters bij Nederland met ieder acht doelpunten. Dione Housheer scoorde zeven keer.

Hoewel Oranje na een 1-0 achterstand via Nikita van der Vliet en Lois Abbingh weer op voorsprong kwam, kon het team van Johansson nooit echt uitlopen tegen de Angolezen. Nederland, de nummer vijf van de wereld, ging rusten met een minimale voorsprong tegen de mondiale nummer 21: 19-18. Vooral defensief schutterde de ploeg van Johansson geregeld.

Nederlandse handbalsters verslaan Angola op Olympische Spelen

In de tweede helft liep Nederland snel uit naar vijf treffers voorsprong en slaagde de ploeg er ietwat beter in die voordelige marge vast te houden. Het was vooral aan de ploeg van Johansson te wijten dat de stugge Angolezen telkens niet op onoverbrugbare achterstand werden gezet.

Zondag wacht de volgende wedstrijd voor de Nederlandse handbalsters. Dan is topfavoriet Frankrijk, de regerend Olympisch kampioen, de tegenstander. De eerste vier ploegen uit de poule van zes plaatsen zich voor de volgende ronde.

De handbalsters doen voor de derde keer mee aan de Olympische Spelen. In Rio de Janeiro (2016) eindigde Oranje als vierde, drie jaar geleden in Tokio kwam de ploeg niet verder dan de kwartfinales. Frankrijk was toen veel sterker.