Handbalsters sluiten groepsfase in stijl af, maar doelvrouw valt geblesseerd uit

03 aug. 2024, 11:13
05 aug. 2024, 23:33
Nederland - Hongarije, handbal, Olympische Spelen, TeamNL, Parijs 2024
© IMAGO - Nederlandse handbalsters sluiten groepsfase in stijl af

De Nederlandse handbalsters zijn als tweede geëindigd in Groep B, achter poulewinnaar Frankrijk. Door een eerdere overwinning op Brazilië (31-24) hadden de vrouwen zich al geplaatst voor de kwartfinales en met een overwinning op Hongarije (30-26) werd de groepsfase in stijl afgesloten. Na afloop waren er echter zorgen om keepster Rinka Duijndam, die geblesseerd uitviel.

Met Estavana Polman begon Nederland aan de wedstrijd tegen Hongarije. Zij viel met een handblessure uit tegen Brazilië, maar die blessure viel uiteindelijk mee. Met een benutte strafworp kwam Oranje al snel p voorsprong tegen de Hongaren, maar die kwamen door fouten in de dekking goed mee in het openingsgedeelte van de wedstrijd. Het duel ging gelijk op en op een gegeven moment stond het zelfs 7-7.

Artikel gaat verder onder video

Handbalsters zijn door naar de kwartfinale op de Spelen

Na een kwartier begon het beter te lopen en nam Nederland snel afstand van de Hongaren. Zij vroegen toen meteen een time-out aan, maar die werkte averechts en via treffers van onder anderen Nikita van der Vliet en Laura van der Heijden kwamen de vrouwen op 13-9. Bij rust stonden de handbalsters 19-16 voor. Dat was vooral te danken aan Lois Abbingh (vijf goals), en Angela Malestein en Laura van der Heijden (beiden vier treffers). Na rust deden de vrouwen het rustiger aan tien minuten voor tijd stond het 25-22. De Hongaarse keepster hield meerdere schoten tegen en stopte ook een penalty van Angela Malenstein.

Doelvrouw Rinka Duijndam, de vervanger van Yara ten Holte, hield Oranje ook enkele malen op de been. Ze keepte een sterke wedstrijd, maar moest in de tweede helft geblesseerd naar de kant na een harde botsing met de Hongaarse aanvalster Anna Albek. Met ijs tegen haar wang nam ze vervolgens plaats op de bank en Ten Holte kwam weer in het veld. Beide teams scoorden nog enkele keren en Oranje speelde de wedstrijd relatief makkelijk uit. Dinsdag 6 augustus speelt Nederland de kwartfinale tegen Noorwegen, Zweden of Denemarken. Die ploegen spelen vanavond hun laatste groepswedstrijd.