01 aug. 2024, 10:49
02 aug. 2024, 11:36
Nederland - Brazilië, Estavana Polman, handbal, Olympische Spelen
© IMAGO - Estavana Polman raakt geblesseerd tegen Brazilië

De Nederlandse handbalsters hebben zich geplaatst voor de knock-outfase van de Olympische Spelen in Parijs. De Oranjevrouwen wonnen relatief eenvoudig met 31-24 van Brazilië. Na afloop waren er echter zorgen om de uitgevallen Estavana Polman. Haar blessure bleek uiteindelijk mee te vallen.

Polman zette Nederland al snel op voorsprong tegen de Brazilianen. Niet veel later raakte ze echter geblesseerd. Op het eerste gezicht had ze last van haar hand of pols. Na een korte blessurebehandeling op het veld verliet de speelster van Oranje de zaal met de medische sta. Na de wedstrijd gaf Polman tegenover Eurosport aan dat ze geen ernstige blessure verwacht. "Het is uiteindelijk maar een pink, dus ik hoop dat het niet zo erg is. Het was onbenullig, ik stootte er vol tegenaan met mijn kootje." In de rust probeerde ze het nog wel, maar uiteindelijk bleef de speelster op de bank. "Ik heb gezegd dat het ging. Als ik nodig was, dan was ik er klaar voor."

Artikel gaat verder onder video

Nederlandse handbalsters door naar de kwartfinale

Nederland was even van de wijs na het verlies van de belangrijke speelster. Brazilië kwam terug in de wedstrijd en nam zelfs brutaal de leiding: 3-4. Lang konden de Brazilianen niet van die voorsprong genieten. Aan de hand van de uitblinkende Angela Malestein en Dione Hausheer stonden de handbalsters bij rust alweer op een comfortabele 17-13 voorsprong. De keren dat Brazilië gevaarlijk was, zorgde doelvrouw Yara ten Holte ervoor dat ze de marge niet konden verkleinen. De keepster had enkele belangrijke reddingen in huis en stopte een strafworp. Langzaam liep Nederland verder uit en na een rode kaart voor Tamires Araujo Frossard (elleboogstoot) was de wedstrijd wel beslist. Brazilië moest twee minuten met tien verder en Oranje kon de 23-18 voorsprong simpel vasthouden.

Uiteindelijk speelden de handbalsters, die bij vlagen goed spel lieten zien, het duel uit naar een relatief makkelijke 31-24 overwinning. Na rust scoorde routinier Lois Abbingh vijf keer. Door de zege is Oranje ook al zeker van een plekje in de kwartfinales. Die wedstrijden worden overigens niet meer in Parijs gespeeld, maar in het Franse Lille. Zaterdag spelen de handbalsters om 9.00 uur hun laatste groepswedstrijd tegen Hongarije. Hoe hoger Oranje eindigt in de groep, hoe makkelijker de loting op papier. De nummer één uit Groep A speelt namelijk tegen de nummer vier uit Groep B.