Nieuwe tegenslag voor golfer Joost Luiten

Tim van Sintfiet Tim van Sintfiet
20 jul. 2024, 11:59
Joost Luiten, British Open, golf, Olympische Spelen
© IMAGO - Voor Joost Luiten zit het British Open er na twee dagen op

Joost Luiten is niet door naar de finaleronden van de British Open. Op de tweede dag van de major lukte het de golfer niet om het finaleweekend te halen. Na het missen van de Olympische Spelen is het voor Luiten de tweede tegenslag in korte tijd.

Op de eerste dag leek Luiten nog op weg naar het finaleweekend. Op de beruchte elfde hole sloeg hij zijn bal echter rechts weg en dat zorgde voor een triple bogey (par-4, in 7). Net als drievoudig winnaar Tiger Woods zit de British Open er daardoor op voor Luiten. Op het winderige Royal Troon Golf Club (aan de Schotse kust) haalden uiteindelijk tien golfers uit de top twintig van de wereld het finaleweekend niet. Onder anderen Bryson DeChambeau en Rory McIlroy zijn al naar huis.

Joost Luiten mag niet naar de Olympische Spelen

Luiten zou eigenlijk nu zijn vizier op de Olympische Spelen richten, maar het NOC*NSF achtte de kans klein dat hij een plek bij de beste acht zou behalen en liet hem daardoor niet naar Parijs gaan. De golfer had wél aan alle kwalificatie-eisen van het Internationaal Olympisch Comité voldaan en zette daarom de stap naar de rechter. Die gaf hem gelijk, maar in de tussentijd had het IOC zijn plek vergeven. Daardoor viel de golfer alsnog buiten de boot.

ees ook: Drama voor atlete: gescheurde hamstring zet vlak voor vertrek kruis door Spelen

"Dat ik niet naar de Olympische Spelen mag, dat is heel vervelend. Maar wat mij het meest pijn doet, is dat er gewoon is aangetoond dat er fouten zijn gemaakt en er niemand binnen het IOC is die zegt: 'jongens, zo gaan we niet met sporters om'", zei Luiten over zijn uitsluiting tegen Het Parool "Als ik zelf dingen fout had gedaan, had ik er vrede mee kunnen hebben. Nu niet. NOC*NSF, de Internationale Golf Federatie en het IOC schuilen nu achter elkaar. Niemand die de hand in eigen boezem steekt.'

In 2021 mocht Luiten om dezelfde redenen ook niet naar de Olympische Spelen in Tokio. In 2016 was hij er wel bij in Rio de Janeiro. In Brazilië werd hij destijds 27ste. Op social media was hij eerder kritisch richting de Nederlandse sportkoepel. "Ze hebben daar absoluut geen verstand van golf. Het is typisch Hollands, ze begrijpen bij de sportkoepel alleen de echte Nederlandse sporten. Maar golf duidelijk niet."

Lees meer over: