14 sep. 2024, 18:59
15 sep. 2024, 09:21
Nederland speelt met 3-3 gelijk tegen Oezbekistan op het WK futsal
© IMAGO - Nederland speelt met 3-3 gelijk tegen Oezbekistan op het WK futsal

De Nederlandse zaalvoetballers zijn het WK futsal in Oezbekistan zaterdag begonnen met een gelijkspel. Het team van bondscoach Miguel Andrés kwam in de Humo Arena in Tasjkent voor twaalfduizend toeschouwers tot 3-3 tegen het gastland. Oranje, dat voor het eerst in 24 jaar op een WK speelde, verspeelde tot drie keer toe een voorsprong.

Oranje, nummer 36 van de FIFA-wereldranglijst, kende een sterke start tegen de mondiale nummer 11. Tevfik Ceyar opende de score na vier minuten. Oezbekistan kwam na zestien minuten op gelijke hoogte. Aanvoerder Ilhomjon Hamroev nam de corner en de volley van Elbek Toerkinov ging via Karim Mossaoui in het doel.

Artikel gaat verder onder video

Nederlandse zaalvoetballers verrassen op WK futsal

Een rake strafschop in minuut 28 betekende de 1-2. Ismail Ouaddouh ging achter de bal staan en schoot binnen via keeper Soennatjon Anvarov, die speciaal voor de strafschop in het veld was gebracht. Nederland hield lang stand, maar gaf voor de tweede keer een voorsprong weg toen Ikhtiyor Ropiev de bal in de hoek schoot.

Na een prachtige beweging schoot Ouaddouh hard en hoog zijn tweede goal binnen en leek Oranje op weg naar een stunt. Lahcen Bouyouzan had zelfs de 2-4 kunnen maken, maar hij raakte de paal. Khoesniddin Nishonov maakte vlak voor tijd de 3-3.

Nederland neemt het in de groepsfase verder op tegen Costa Rica (dinsdag) en Paraguay (vrijdag). De nummers één en twee van de zes groepen en de vier beste nummers drie gaan verder naar de achtste finales.