Verstappen slaat terug en verovert pole position voor sprintrace in Austin

Daniel Cabot Kerkdijk Daniel Cabot Kerkdijk
19 okt. 2024, 07:23
19 okt. 2024, 07:25
Max Verstappen tijdens de United States Grand Prix 2024
© IMAGO - Max Verstappen tijdens de United States Grand Prix 2024

Max Verstappen heeft zaterdag de poleposition veroverd voor de sprintrace van de Grand Prix van de Verenigde Staten in Austin. De Nederlander reed zijn snelste ronde in 1.32,833 en was slechts twaalf duizendsten sneller dan George Russell. Charles Leclerc, die als derde eindigde, gaf twee tienden toe op de tijd van Verstappen, terwijl Lando Norris, de nummer twee in de WK-stand, genoegen moest nemen met een vierde plek.

Voor Verstappen was deze poleposition een welkome opsteker na een periode van negen races zonder overwinning. Norris, die de laatste tijd dichterbij is gekomen, kan zich met nog zes raceweekenden te gaan weinig fouten veroorloven als hij Verstappen nog wil bedreigen in de strijd om het wereldkampioenschap. Toch blijft de voorsprong van Verstappen comfortabel, en kan hij zijn dominante positie in het kampioenschap verder versterken.

Artikel gaat verder onder video

Verstappen pakt poleposition voor sprintrace in Austin

Teamgenoot Sergio Pérez kende een minder succesvolle dag. De Red Bull-coureur slaagde er niet in om Q3 te halen en eindigde als elfde. Ook Oscar Piastri, die vanwege tracklimits niet verder kwam dan de zestiende plaats, had een teleurstellende kwalificatie. Voor Red Bull waren de nieuwe updates aan de auto, waaronder een aangepaste vloer en sidepods, bedoeld om hun prestaties verder te optimaliseren op het Circuit of the Americas.

Lees ook: Man van 46 interlands zonder EK- of WK-duel stopt per direct

Het raceweekend in Texas verliep niet zonder controverse. Red Bull werd ervan beschuldigd een verdacht trucje te hebben gebruikt waarbij de rijhoogte van de auto zou zijn aangepast tussen de kwalificatie en de race. Dit is volgens de regels verboden, maar het team ontkende enige overtreding, en gaf aan dat het systeem in het raceweekend niet in werking kon worden gesteld.

Lees ook: Lavreysen vliegt naar wereldtitel op de kilometertijdrit en onttroont Hoogland

De sprintrace biedt zaterdagavond de kans op acht punten voor de winnaar en vindt plaats om 20.00 uur Nederlandse tijd, terwijl de hoofdrace zondag om 21.00 uur van start gaat. Verstappen zal proberen zijn poleposition om te zetten in een overwinning, terwijl de rest van het veld, inclusief Norris en Russell, in de achtervolging gaat.

Lees meer over:

Formule 1 Max Verstappen