Verstappen grijpt naast pole position in zinderende kwalificatie GP VS

Daniel Cabot Kerkdijk Daniel Cabot Kerkdijk
20 okt. 2024, 07:19
20 okt. 2024, 07:31
Max Verstappen grijpt naast pole position in zinderende kwalificatie GP VS
© IMAGO - Max Verstappen grijpt naast pole position in zinderende kwalificatie GP VS

Max Verstappen is er zaterdag net niet in geslaagd om pole position te veroveren voor de Grand Prix van de Verenigde Staten. Verstappen werd nipt verslagen door Lando Norris en start zondag vanaf 21.00 uur (Nederlandse tijd) op de eerste startrij naast de Britse McLaren-coureur, nadat een crash van George Russell de Nederlander ervan weerhield zijn laatste kwalificatieronde te voltooien.

Verstappen leek op weg naar poleposition, maar moest door de rode vlag zijn ronde afbreken, waardoor Norris' tijd bleef staan. Carlos Sainz completeerde de top drie, met zijn teamgenoot Charles Leclerc op plek vier. Verstappen kende eerder op de dag een succesvolle sprintrace, waarin hij zijn eerste overwinning sinds de Grand Prix van Oostenrijk pakte. Dit leverde hem twee extra WK-punten op, waardoor zijn voorsprong op titelrivaal Norris toenam tot 54 punten.

Artikel gaat verder onder video

Verstappen moet pole aan Norris laten in kwalificatie GP VS

Het resultaat van de sprintrace en de solide prestaties in de kwalificaties onderstrepen dat Verstappen en Red Bull na enkele moeilijke maanden de auto weer goed onder controle lijken te hebben. Norris, die sinds het begin van het weekend sterk presteerde, gaf in Q3 direct een sterk signaal af door de snelste tijd te klokken. Verstappen verbeterde zijn tijd in de tweede run, maar kon door de crash van Russell geen volledig antwoord geven.

Lees ook: Lang wekt woede, bloed De Ligt speelt hoofdrol, Reijnders pakt rood

Dit zorgde voor een zinderend einde aan een spannende kwalificatiesessie, waarin Norris zijn eerste pole van het seizoen veroverde. Ferrari’s Sainz en Leclerc volgen op de derde en vierde startplaats. Lewis Hamilton kende een tegenvallende kwalificatie en eindigde als negentiende, een zeldzame misser voor de zevenvoudig wereldkampioen die doorgaans sterk is in Austin. Zijn teamgenoot Russell crashte in Q3, waardoor de sessie eerder werd beëindigd.

Lees ook: Trans dartster Van Leuven als eerste Nederlandse vrouw ooit naar WK

Voor Hamilton lijkt het een lastige race te worden vanaf de achterste regionen van de grid. Met de sprintracezege en een sterke kwalificatie in de zak, kijkt Verstappen met vertrouwen naar de hoofdrace van zondag. De updates aan de Red Bull, waaronder aan de vloer en sidepods, hebben duidelijk effect gehad. Verstappen gaf na de sprintrace al aan dat hij zeer tevreden was over zijn verbeterde Red Bull. "Met deze auto kan ik eindelijk weer pushen en hoef ik niet alleen maar achterom te kijken", zei hij.

Lees meer over:

Formule 1 Max Verstappen