McLaren komt vlak voor race in Azerbeidzjan met slecht nieuws voor Verstappen

Tim van Sintfiet Tim van Sintfiet
12 sep. 2024, 15:30
Max Verstappen, Grand Prix, Formule 1, Lando Norris, Red Bull Racing, McLaren, Oscar Piastri, GP Azerbeidzjan, Bakoe, F1
© IMAGO - Formule 1-coureur Max Verstappen

McLaren gaat er alles aan doen om Lando Norris aan de wereldtitel te helpen. De Brit staat met acht Grands Prix te gaan 62 punten achter Max Verstappen, maar beschikt over een snellere auto. Desondanks bleven teamorders tot nu toe uit.

De laatste weken was steeds meer verbazing over het uitblijven van teamorders bij McLaren is. Het beschikt over de snelste auto, maar weet vaak niet het maximale uit een raceweekend te persen. Daardoor liep het team uit Woking de zege mis bij de Italiaanse Grand Prix. "Wat we niet meer willen zien is een situatie zoals in Monza, waar we P1 en P2 de chicane ingaan, en er P1 en P3 uitkomen. Dat levert schade aan het team op," legde teambaas Andrea Stella uit aan BBC Sport.

Artikel gaat verder onder video

McLaren gaat teamorders geven aan Oscar Piastri

"Het algemene concept is dat we enorm vastberaden zijn om te winnen, maar we willen winnen op de juiste manier. We gaan Lando voorrang geven met onze hulp, maar we willen dat doen zonder al te veel afbreuk te doen aan onze principes. Onze principes zijn dat het teambelang altijd op de eerste plaats komt. Sportiviteit is voor ons belangrijk in de manier waarop we racen. En dan willen we eerlijk zijn tegenover beide coureurs", aldus Stella.

Lees ook: Kritiek op Oranje-uitblinker: 'Koeman is toch niet achterlijk?'

Norris staat in het coureurskampioenschap momenteel 44 punten voor op zijn teamgenoot Oscar Piastri, die in drie van de laatste vier races hoger eindigde. Toch zal Piastri een aanvullende rol gaan spelen voor Norris. Stella: "De gesprekken waren erg coöperatief. Zelfs toen ik tegen Oscar zei: ‘Zou je bereid zijn om een overwinning op te geven?’ zei hij: 'Het is pijnlijk, maar als het nu het juiste is om te doen, dan doe ik het'."

Stella wil bovendien het constructeurskampioenschap winnen. De achterstand op Red Bull Racing is daarin slechts acht punten. Voor het eerst sinds 1998 kan McLaren dus die titel winnen. Voor de teambaas is dat een belangrijke doelstelling geworden en hij zet zijn team extra op scherp. "We moeten oppassen dat we - terwijl we het gesprek en de aandacht richten op het coureurskampioenschap - niet uit het oog verliezen dat het constructeurskampioenschap de doelstelling is waar we ons alle drie op moeten richten."

Lees meer over:

Formule 1 Max Verstappen