Verstappen op de valreep naar tweede startplaats in GP Mexico

Daniel Cabot Kerkdijk Daniel Cabot Kerkdijk
27 okt. 2024, 07:44
27 okt. 2024, 07:47
Max Verstappen tijdens de GP van Mexico
© IMAGO/Mee Met Oranje - Max Verstappen tijdens de GP van Mexico

Max Verstappen heeft zaterdag op de valreep de tweede startplaats veroverd voor de Grand Prix van Mexico, achter Carlos Sainz. In het laatste kwalificatiedeel (Q3) zat de spanning er flink in. Verstappen had zijn eerste snelle ronde verloren door een overschrijding van de baanlimieten, waardoor zijn laatste poging cruciaal werd. Hoewel zijn laatste ronde goed genoeg was voor de tweede plaats, was Sainz in zijn Ferrari nog sneller, waarmee hij zijn eerste pole sinds Singapore 2023 veiligstelde.

Verstappen toonde zich na afloop tevreden met zijn resultaat, vooral gezien de moeizame trainingen waarin hij klaagde over gripproblemen en zelfs uitriep dat het ‘voor geen meter’ werkte. Met deze kwalificatie laat Verstappen zien dat hij, ondanks de uitdagingen, nog altijd in staat is om zijn titelrivaal Lando Norris voor te blijven. Norris eindigde als derde, wat voor Verstappen gunstig is in zijn streven om zijn ruime voorsprong van 57 punten in het wereldkampioenschap te behouden. "Ik stond onder druk, maar ik ben er heel blij mee dat ik op de eerste rij mag starten. Dat had ik niet verwacht”, zei Verstappen na afloop glimlachend.

Artikel gaat verder onder video

Max Verstappen start in Mexico als tweede, vóór Lando Norris

Voor de Mexicaanse coureur Sergio Pérez verliep de kwalificatie teleurstellend. De Red Bull-coureur werd al in Q1 uitgeschakeld en start zondag als achttiende voor zijn thuispubliek. Dit is een van de dieptepunten in een toch al moeizaam seizoen voor de Mexicaan. Ook Oscar Piastri, teamgenoot van Norris, kende een slechte kwalificatie en moest na een mislukte eerste ronde genoegen nemen met een startpositie als zeventiende. Voor McLaren is dit een flinke tegenslag in hun strijd om het constructeurskampioenschap.

Lees ook: Lang toont opvallend shirt, Frenkie wint Clásico en Wieffer baalt na misstap

De tweede kwalificatiesessie werd kort onderbroken door een crash van Yuki Tsunoda, wat voor zijn teamgenoot Liam Lawson een kans ontnam om verder te gaan naar Q3. Hierdoor vertrekken de Racing Bulls-coureurs zondag als elfde en twaalfde. De Ferrari’s bleken in Q3 de grootste concurrenten van Verstappen en Norris, waarbij Charles Leclerc de vierde tijd klokte. De beide Mercedes-coureurs George Russell en Lewis Hamilton eindigden respectievelijk als vijfde en zesde.

Denk jij dat Max Verstappen de GP van Mexico gaat winnen?

50.0%

50.0%

32 stemmen

Door de lange rechte lijn naar de eerste bocht biedt de race in Mexico unieke inhaalkansen. Norris kan hier mogelijk gebruik van maken om zich te mengen in de strijd met Verstappen en Sainz. De eerste startrij voor Verstappen, net achter Sainz en vlak voor Norris, biedt hem een goede uitgangspositie om zijn riante voorsprong in het WK verder te beschermen. Ook Sainz is erop gebrand om nog eenmaal te winnen in zijn laatste races voor Ferrari, voordat hij na dit seizoen wordt vervangen door Hamilton.

Lees ook: Velzeboer start shorttrackseizoen met gouden medaille op World Tour

Met Verstappen en Norris dicht bij elkaar op de grid en Pérez en Piastri in de achterhoede, belooft de GP van Mexico vanaf 21.00 uur Nederlandse tijd een spannende race te worden. De strijd om de wereldtitel komt weer in een beslissende fase, waarbij Verstappens positie hem een licht voordeel biedt, terwijl Norris alles op alles moet zetten om de afstand te verkleinen.

Lees meer over:

Formule 1 Max Verstappen