Tijdstraf redt Max Verstappen na titanenstrijd met Lando Norris in Amerika

Tim van Sintfiet Tim van Sintfiet
20 okt. 2024, 22:48
20 okt. 2024, 23:39
Max Verstappen in gevecht met Lando Norris
© IMAGO - Max Verstappen in gevecht met Lando Norris

Charles Leclerc heeft de Grand Prix van de Verenigde Staten in Austin gewonnen. Hij finishte voor zijn ploeggenoot Carlos Sainz junior. De aandacht ging echter vooral uit naar Max Verstappen en Lando Norris. Zij vochten een ware titanenstrijd uit. Laatstgenoemde leek er met de laatste podiumplek vandoor te gaan, maar door een tijdstraf van vijf seconden eindigde de Nederlander als derde.

Zaterdag slaagde Verstappen er net niet in om de kwalificatie te winnen en daardoor startte Norris vanaf pole position in Austin (Texas). De rivalen kwamen beiden goed weg en kregen het met elkaar aan de stok in de eerste bocht. De Ferrari's profiteerden en Leclerc nam de leiding over. Achter hem opende Sainz de aanval op Verstappen. Norris zakte op zijn beurt terug naar de vierde positie. Het ging echter fout bij Lewis Hamilton, die de controle over zijn auto verloor en in het grind belandde: safety car.

Max Verstappen derde in Grand Prix van Amerika

Bij de herstart reageerde Verstappen goed, maar hij kon Leclerc niet bijbenen. Achter hem leek Sainz de aanval op de Nederlander te kunnen openen. De Spanjaard rook echter benzine in zijn auto en klaagde via de boordradio over geen vermogen bij het uitkomen van de bochten. Hij kon daardoor Verstappen niet bedreigen. Even later maakten Ferrari én Red Bull Racing een pitstop, maar McLaren bleef op de baan. Norris pakte zo de leiding weer terug en met een slimme undercut passeerde Sainz Verstappen.

Lees ook: Pech voor Gakpo, Brobbey reageert zwaar geïrriteerd en 'reddende engel' Weghorst

Na de pitstop van Norris kwam hij achter Verstappen terug de baan op. Met versere banden kon hij de aanval openen in de laatste tien ronden. Er volgde een ware titanenstrijd, met aanvallen van Norris en verdedigende acties van Verstappen. In ronde 52 passeerde de Britt de regerend wereldkampioen, maar dat ging niet zonder slag of stoot. Verstappen vond dat hij buiten de baan werd geduwd. De leiding van McLaren zag echter een eerlijke actie en het resulteerde in een discussie over de boordradio tussen beide teams.

Lees ook: Nigel de Jong druk bezig om 17-jarig toptalent voor Oranje te laten kiezen

De FIA noteerde het voorval en gaf de Brit uiteindelijk een tijdstraf van vijf seconden. Dat zorgde ervoor dat hij toch nog terugviel achter Verstappen. De Nederlander mocht zich zodoende als nummer drie melden op het podium, achter winnaar Leclerc en Sainz. Door zijn derde plek loopt de coureur van Red Bull Racing drie punten uit op Norris in de strijd om het kampioenschap. De Nederlander heeft 57 punten meer dan de Brit.

Lees meer over:

Formule 1 Max Verstappen