Het afwijkende tijdschema inclusief sprintrace voor de Grand Prix van Amerika

Tim van Sintfiet Tim van Sintfiet
17 okt. 2024, 11:21
Max Verstappen, Grand Prix, Formule 1, Lando Norris, Red Bull Racing, McLaren, Oscar Piastri, GP Azerbeidzjan, Bakoe, F1
© IMAGO - Formule 1-coureur Max Verstappen

Na enkele weken rust wordt het Formule 1-seizoen hervat met de Grand Prix van de Verenigde Staten in Austin (Texas). Op het Circuit of The Americas staat niet alleen een 'normale' wedstrijd op het programma, maar ook een sprintrace. De spanning om de titel neemt dus alleen maar toe. Mee Met Oranje zet het sterk afwijkende programma op een rij.

De Grand Prix van de Verenigde Staten staat vrijwel altijd garant voor spektakel op de baan. Bovendien nemen veel teams, waaronder Red Bull Racing, grote updatepakketten mee naar Texas. Max Verstappen hoopt in Amerika zijn voorsprong op Lando Norris ook eindelijk eens te vergroten. De afgelopen races slonk de voorsprong van de Nederlander namelijk tot 52 punten. Met nog zes raceweekenden te gaan, is zowel het constructeurskampioenschap als het wereldkampioenschap voor de coureurs nog verre van beslist.

Artikel gaat verder onder video

Hoe laat is de Grand Prix van Amerika?

Het Circuit of The Americas in Austin is 5,513 kilometer lang. In 2012 werd er voor het eerst een Grand Prix op de baan afgewerkt. Het circuit heeft twintig bochten en twee DRS-zones. De coureurs komen onderweg een hoogteverschil, snelle bochten en lange rechten stukken tegen. De Grand Prix telt in totaal 56 ronden, waarmee de raceafstand op 308,405 kilometer ligt. De sprintrace wordt verreden over iets meer dan 100 kilometer. Het baanrecord is met 1.36.169 (2019) in handen van Charles Leclerc. Vorig jaar wist Max Verstappen als eerste over de finish te komen.

Lees ook: Wat is de WK-stand in de Formule 1

Het raceweekend in Texas vormt het decor voor het vierde sprintraceweekend van het seizoen. In combinatie met het tijdsverschil zorgt dit voor een afwijkend tijdschema. In Nederland is het zeven uur later dan in Texas. Op vrijdag 18 oktober gaat het raceweekend om 19:30 uur Nederlandse tijd van start met de eerste vrije training, waarna het om 23:30 uur tijd is voor de sprintkwalificatie. De sprintrace wordt zaterdag 19 oktober om 20:00 uur verreden. Om klokslag 00:00, dus eigenlijk op 20 oktober, gaat de kwalificatie voor de Grand Prix van start. Op zondag 20 oktober om 21:00 uur is het vervolgens tijd voor de Grand Prix van de Verenigde Staten.

Tijdschema Grand Prix van de Verenigde Staten

Vrijdag 18 oktober

  • 19:30 uur: eerste vrije training

  • 23:30 uur: sprintkwalificatie

Zaterdag 19 oktober

  • 20:00 uur: sprintrace

Zondag 20 oktober

  • 00:00 uur: kwalificatie

  • 21:00 uur: Grand Prix van de Verenigde Staten

Lees meer over:

Formule 1 Max Verstappen