FIA komt met verklaring over driedubbele straf Max Verstappen in Mexico

Tim van Sintfiet Tim van Sintfiet
28 okt. 2024, 09:36
28 okt. 2024, 10:17
Max Verstappen, Formule 1-coureur
© IMAGO - Max Verstappen, Formule 1-coureur

De FIA heeft uitleg gegeven over de dubbele tijdstraf van Max Verstappen. De Nederlander kreeg tijdens de Grand Prix van Mexico tweemaal een tijdstraf van tien seconden opgelegd vanwege zijn duels met Lando Norris. Bovendien ontving de regerend wereldkampioen twee strafpunten op zijn licentie.

Verstappen kreeg het tijdens de Grand Prix van Mexico al snel aan de stok met Norris. Beide coureurs haalden elkaar eenmaal in en bocht 4 en bocht 8 werden de grenzen van het reglement opgezocht. De Nederlander kwam vervolgens Under Investigation van de stewards. Zij oordeelden vervolgens dat hij in beide situaties het boekje te buiten ging. De Nederlander werd hard aangepakt en kreeg twee tijdstraffen van tien seconden opgelegd. Verstappen kwam daardoor niet verder dan de zesde plek.

Artikel gaat verder onder video

De FIA komt met uitleg over tijdstraffen Max Verstappen

De stewards verklaarden vervolgens dat ze in de situatie bij bocht 4 de posities op de baan, data, televisiebeelden, boordradio's en de onboard-camera's hebben bekeken om tot een oordeel te komen. De Brit probeerde de Nederlander in te halen aan de buitenkant en volgens de wedstrijdleiding lag 'Norris voor op Verstappen bij de entry, apex én richting het einde van de bocht toen hij door Verstappen van de baan af werd gedwongen', zo valt te lezen in de documenten die naderhand werden vrijgegeven.

Lees ook: WK-stand Formule 1: Verstappen ziet voorsprong op Norris slinken

"De stewards geloven dat de manoeuvre (van Norris, red.) op een veilige en gecontroleerde manier werd uitgevoerd en dat Norris erin zou zijn geslaagd als hij niet buiten de baan werd gedwongen door Verstappen." De stewards kenden dan ook geen twijfel: "De straf werd de standaard straf voor dat soort situaties."

Lees ook: Buitenlandse media zien strijd buiten de baan doorgaan: 'Max is een straathond'

Vervolgens kwam het moment in bocht 8 ter sprake, waar Verstappen Norris aan de binnenkant probeerde in te halen. "Verstappen lag voor bij de apex in bocht 8 en zou het recht hebben gehad op ruimte om te racen, maar hij slaagde er niet in zijn manoeuvre op de baan te voltooien, ging van de baan en behield het voordeel van het winnen van de positie waarbij hij Norris van de baan dwong." Ook van dit moment zeggen de stewards dat ze geen afwijkende straf hebben opgelegd. "De straf was de standaard straf voor het behouden van het voordeel dat verkregen is bij het verlaten van de baan."

Lees ook: Het afwijkende tijdschema voor de Grand Prix van São Paulo in Brazilië

Waren de tijdstraffen voor Max Verstappen terecht?

25.9%

74.1%

432 stemmen

Lees meer over:

Formule 1 Max Verstappen