Wattimena stunt en gooit regerend wereldkampioen naar huis op EK Darts

Daniel Cabot Kerkdijk Daniel Cabot Kerkdijk
27 okt. 2024, 18:21
27 okt. 2024, 18:22
Jermaine Wattimena stunt op het EK Darts met een zege op Luke Humphries
© IMAGO - Jermaine Wattimena stunt op het EK Darts met een zege op Luke Humphries

Jermaine Wattimena heeft zondag tijdens het EK Darts in Dortmund voor een grote verrassing gezorgd door regerend wereldkampioen Luke Humphries met een overtuigende 4-10 zege te verslaan. De Nederlander liet vanaf het begin zijn scherpte zien en wist de druk op Humphries hoog te houden. Hoewel Humphries in de tweede leg terugsloeg, slaagde Wattimena erin de controle over de wedstrijd te herwinnen en uit te lopen naar een indrukwekkende 3-9 voorsprong. Met zijn tweede matchdart, een dubbel 10, maakte hij de wedstrijd af en boekte hij een plek in de halve finale.

Wattimena gooide met een gemiddelde van boven de 100 punten per drie pijlen en wist vijf keer de maximale score van 180 punten te behalen. Zijn finishpercentage van 48 procent en zijn trefzekerheid op belangrijke momenten toonden zijn uitstekende vorm. Op weg naar deze kwartfinale had hij al Peter Wright en James Wade, beide topspelers, verslagen. Na zijn overwinning verklaarde Wattimena optimistisch: "Als ik zo doorga, til ik vanavond nog de trofee op."

Artikel gaat verder onder video

Jermaine Wattimena stunt tegen Luke Humphries op EK Darts

In een andere kwartfinale wist Danny Noppert, na een spannende strijd, Ricardo Pietreczko met 10-9 te verslaan. Noppert leek lange tijd onder druk te staan, vooral bij een achterstand van 7-9, maar hield zijn zenuwen in bedwang. In de beslissende leg wist Noppert een belangrijke score te gooien en zo zijn plek in de halve finale veilig te stellen. Deze overwinning was extra bijzonder gezien de hoge gemiddelden van beide spelers, met Noppert op 102,79 en Pietreczko op 99,27.

Lees ook: Van Gerwen woedend op dartsbond na uitschakeling: ‘Ze mogen mijn kont kussen’

Voor Dirk van Duijvenbode verliep de kwartfinale teleurstellend. Hij moest het opnemen tegen EK-debutant Luke Woodhouse, die direct een sterke voorsprong opbouwde. Van Duijvenbode worstelde met zijn zelfvertrouwen en wist ondanks enkele kansen op belangrijke dubbels niet terug te komen in de wedstrijd. Uiteindelijk moest hij zijn meerdere erkennen in Woodhouse, die met 10-4 won en doorging naar de halve finales.

Lees ook: Skilegende Marcel Hirscher raakt emotioneel na debuut voor Nederland

De halve finales beloven spannende duels, met Wattimena die het opneemt tegen zijn landgenoot Noppert, wat een Nederlands onderonsje oplevert. Woodhouse zal tegenover Ritchie Edhouse staan, die eerder in het toernooi Gary Anderson uitschakelde met 10-5. Wattimena en Noppert krijgen zo allebei de kans om de finale van dit prestigieuze toernooi te bereiken en misschien zelfs de titel binnen te halen.