Wattimena wint heuse thriller en staat in finale van EK Darts

Daniel Cabot Kerkdijk Daniel Cabot Kerkdijk
27 okt. 2024, 21:35
27 okt. 2024, 21:56
Jermaine Wattimena staat in de finale van het EK Darts
© IMAGO - Jermaine Wattimena staat in de finale van het EK Darts

Jermaine Wattimena heeft zondag op het EK Darts in Dortmund zijn opmars voortgezet en de finale bereikt na een spannende halve finale tegen landgenoot Danny Noppert. In een zenuwslopende partij wist Wattimena met 11-10 de overwinning binnen te slepen, waarmee hij zich plaatste voor zijn allereerste majorfinale. Eerder op de dag had hij indruk gemaakt door wereldkampioen Luke Humphries met 4-10 uit te schakelen.

De halve finale tegen Noppert begon gelijkopgaand, waarbij de eerste zes legs telkens werden gewonnen door de speler die begon met gooien. Noppert leek vervolgens de overhand te krijgen toen hij de eerste break forceerde, maar Wattimena herpakte zich snel en pakte vijf legs op rij, wat hem een voorsprong van 8-5 opleverde. Toch gaf Noppert zich niet gewonnen; hij kwam met enkele sterke worpen terug in de wedstrijd en bracht de stand weer gelijk, waardoor een beslissende 21ste leg noodzakelijk werd.

Artikel gaat verder onder video

Jermaine Wattimena plaatst zich voor finale van EK Darts

Het EK is uitgegroeid tot een droomtoernooi voor Wattimena, die eerder al grote namen als Peter Wright en James Wade aan de zegekar bond. Zijn overwinning op Humphries in de kwartfinale onderstreepte zijn huidige vorm en scherpte. Het is een indrukwekkende prestatie voor de 36-jarige darter, die door zijn agressieve speelstijl en mentale veerkracht in Dortmund zijn beste prestaties tot nu toe laat zien.

Lees ook: Nederlandse shorttrackers winnen gouden medaille in merkwaardige finale

In de finale zal Wattimena het opnemen tegen de Brit Ritchie Edhouse, die zelf ook een opmerkelijk toernooi speelt. Edhouse versloeg in de halve finale zijn landgenoot Luke Woodhouse overtuigend met 11-5. Beide finalisten staan voor hun eerste majorfinale, wat de wedstrijd extra spannend maakt, met een hoofdprijs van 120.000 pond en de kans op hun eerste grote titel.

Wattimena kan de opvolger worden van onder anderen Michael van Gerwen, die het toernooi van 2014 tot en met 2017 viermaal op rij won. De Brabander verloor deze editie in de achtste finales van Gary Anderson en uitte na afloop zijn woede.